Arwen's einde

Arwen 3 maanden oud

geboren: 16 september 1994

overleden: 21 augustus 2002

 
Arwen's einde is heel triest. Vooral omdat het niet zo had hoeven gaan ALS we maar........ en ALS we maar..............  Maar ja, dat hebben we niet. We hebben steeds dát gedaan wat ons op dat moment het beste leek........ En pas achteraf zie je wat daarvan goed was, en wat fout. En wat zou je dan graag alles over willen doen.....en allemaal níet gedaan hebben........ Want er was zoveel fout............
 
.
 
Waarom we nog zolang zijn doorgegaan met alles proberen ? Vooral omdat ze Noisa's dochter was en we dachten dat ze hetzelfde zou mankeren en hetzelfde zou reageren.......omdat we begonnen met een relatief gezond poesje met alleen een paar knobbeltjes.........omdat ze na de eerste operatie, na vijf hele erge weken, toch weer 'helemaal' opknapte............. omdat het zo vaak leek alsof we het tóch nog zouden halen, tot vlak voor het einde..........omdat ze nog zo jong was.......
 
.
 
Om het gegeven, dat het het ene moment goed ging en het volgende moment weer fout, hebben we in dit verhaal de stukken van de momenten dat het slecht met Arwen ging rood gemaakt en de stukken van de dagen dat er een goede kans in zat dat ze toch nog helemaal op zou knappen, groen. Als je alleen de kleuren van het stuk bekijkt en ziet dat er tot op de dag vóór haar overlijden nog hoop was, is het misschien duidelijk waarom we het nog zo lang zijn blijven proberen..........
 
.
 
Je kunt het verhaal van Noisa achter elkaar doorlezen, maar omdat het erg lang is,  is er aan het begin een overzicht van alle data waar u door op een datum te klikken direct naar een bepaalde dag toe kunt springen.

 
verhaal
z
m
d
w
d
v
z
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
11
.
.
.
.
16
17
18
19
20
21
22
23
.
.
.
.
.
.
.
 
 
 
 
 
 
 
z
m
d
w
d
v
z
 
 
.
2
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
14
.
16
.
.
19
20
.
.
23
24
25
26
27
28
29
.
.
 
 
 
 
z
m
d
w
d
v
z
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
.
.
24
.
.
.
.
.
.
.
 
 

 
 
Vooraf: 10 juni 2002
Nadat Noisa dit voorjaar voor de vierde keer geopereerd was aan knobbeltjes in haar 'borsten', is nu Arwen, Noisa's dochter, ook begonnen....... Ik vond al een tijdje dat één van d'r tepeltjes raar aanvoelde, maar ze is als kwikzilver, ik kreeg nooit de kans om eens goed te voelen, laat staan te kijken. 
Maar eind vorige week had ik toch de indruk dat het gegroeid was en dat, een stukje erachter, iets onder de huid ook 'bobbelig' aanvoelde. Dus besloten we vrijdag dat de dierenarts er naar moest kijken. Dat is vanavond gebeurd. Tenminste voor zover hij de kans kreeg want ook nu wrong ze zich steeds weer uit zijn en onze handen. Hij constateerde dat er een knobbeltje zat dat in eerste instantie iets anders leek aan te voelen dan bij Noisa, het zou ook een cyste kunnen zijn, maar hij vond ook het bobbelige stukje erachter 'raar' aanvoelen. 

We hebben heel lang gediscusieerd. Een cyste is meestal niet kwaadaardig maar kan dat wel worden. Hoeft er niet uit, maar het is vaak raadzamer van wel. Dat bobbelige stukje erachter zou weefsel kunnen zijn dat 'onrustig' is. Dat houdt in dat het niet helemaal normaal aanvoelt en dat er cystes/gezwelletjes uit zouden kunnen ontstaan. Er hoefde niet persé op dit moment geopereerd te worden leek het hem. Maar gezien het feit dat Arwen de dochter van Noisa is en Noisa een zeer aggressieve vorm van kwaadaardige gezwellen heeft, leek het hem verstandiger om zowel het knobbeltje als het onrustige stukje erachter weg te halen, als wij dat ook vonden tenminste.Het is een man die je altijd ten volle laat meebeslissen. Hij geeft alle informatie en durft in dit soort zaken nauwelijks een advies uit te brengen, laat de beslissing altijd aan ons over. Omdat hij én niet met zekerheid kan zeggen of het kwaadaardig is of niet (dat kan alleen het laboratorium bepalen) én hij nooit kan garanderen dat het niet terugkomt. 

Maar wij waren het er mee eens dat we geen risico moesten nemen. We kunnen het echt niet : naast een poes gaan zitten wachten of een knobbeltje soms kwaadaardig is of wordt, terwijl de rotzooi zich ondertussen misschien door het hele lijfje uitzaait. Toen de beslissing tot weghalen genomen was heb ik hem gevraagd of we dan misschien gelijk de hele melkklierlijst weg konden halen of niet. Dat leek hem wel een goed idee, omdat hij voor dit knobbeltje en het bobbelige stuk erachter al een tamelijk lange snee moet maken. Er zou dan aan beide uiteinden misschien een paar cm bijkomen.(Dat bleek achteraf nog aardig tegen te vallen !) Bij Noisa hebben we de eerste keer alleen de knobbeltjes weg laten halen en die moest toen drie maanden later alsnog voor de hele lijst. Maar omdat Arwen wel wat meer hoest de laatste tijd, zouden we wel weer eerst foto's maken om te kijken of de longen nog schoon zijn. De operatie kon er morgenochtend nog net bij.
 

11-6-2002
 

Dus ben ik vanochtend, met een naar gevoel in m'n maag, met Arwen op stap gegaan. Ik voelde me toch een beetje of we met een kanon op een mug gingen schieten. Een misschien goedaardig bobbeltje.....en wat raar weefsel......  en dan maar gelijk de hele melkklierlijst weg laten halen...........maar ja, het is een kind van Noisa.......en aanleg voor kanker is erfelijk........en ze heeft 2 1/2 jaar op de pil gezeten.........en de pil geeft ook een grotere kans op kanker bij poezen........ ze is pas 7 jaar oud........als we haar nu een extra operatie kunnen besparen..... 

Zoals altijd mocht ik erbij blijven tot Arwen in slaap was voor de foto's. En terwijl ze bewusteloos op m'n schoot lag, kon ik eindelijk eens goed kijken en voelen wat er aan de hand was. En dat was goed en fout. Het was helemaal geen dikke tepel maar weldegelijk een tamelijk hard bobbeltje, zo'n drie centimeter van de tepel af. Dus toch net zo als bij Noisa. Even later kwam de dokter kijken en die zei precies hetzelfde. 
Goed voor m'n geweten.....dit moest in ieder geval geopereerd worden. Slecht voor Arwen..... ........want de kans dat ze dus precies hetzelfde heeft als haar moeder lijkt groot....... De foto's lieten ook, net als bij Noisa, perfect schone longen zien. Alhoewel de dokter wel zei dat ze ook astma aan het ontwikkelen is (ook net als Noisa). Daar komt dus het wat meer hoesten vandaan.......... Toen is hij gaan opereren en ben ik naar huis gegaan. 

Om half twaalf belde hij op  om te zeggen dat de operatie goed was verlopen en dat ze lekker wakker lag te worden op een warmte kussentje, onder een dekentje. We hebben overlegd of het weefsel opgestuurd moest worden...... Aan de ene kant zeg ik altijd :'ja', aan de andere kant is het weer een hoop geld extra en hebben we nu al alles weggehaald en zouden we dat bij een volgend knobbeltje toch zeker weer doen, met Noisa als voorbeeld in ons achterhoofd. Het is nu alleen maar achteraf weten of het goed- of kwaadaardig was. Hij zei: 'Als het gratis was zou ik het altijd doen. Nu niet, want het heeft geen praktisch nut als we toch in ieder geval volgende keer weer opereren'. We doen het dus maar niet, maar hij bewaard het weefsel wel nog een paar dagen voor het geval we er nog op terug willen komen. 

Om half vier konden we haar ophalen. Ze had er duidelijk meer weet van dan Noisa had. Ze was stilletjes en wilde niet op haar buik liggen (neem het d'r eens kwalijk met zo'n jaap !). Ze zocht gezelschap, maar de andere katten wilden niets met haar te maken hebben.....ZE STONK ! Van ons wil ze niet zoveel weten. We hebben haar verraden in haar ogen of ze wil gewoon helemaal niets aan d'r kop. Ze heeft voorzichtig wat gedronken en ik ga zo een beetje gemalen kipfilet proberen. Maar van de dokter hoeft ze nog niet te eten. Dat Noisa nou altijd direct na een operatie op haar eten aanvalt..................
 

 
Arwen, net terug van de dokter met een groot litteken
16-6-2002
 
 
Het gaat een beetje beter, maar we maken ons toch nog flink zorgen om haar. De wond ziet er redelijk goed uit. Hier en daar nog een klein beetje bloederig maar niet echt ontstoken of zo.....  Ze drinkt weinig maar net genoeg om niet uit te drogen. Maar ze gedraagt zich alof ze een shock heeft. Ze heeft in het begin heel veel lopen schreeuwen. Nu doet ze dat ook niet meer. Ze is erg bang voor ons en toch moet ik haar twee keer per dag pakken voor haar medicijnen. Die neemt ze met veel tegenstribbelen in. Zodra ze weg kan verstopt ze zich. Het grootste deel van de tijd slaapt ze heel diep, zó diep dat we twee keer moeten kijken om te zien of ze wel ademt.....  Ze wil helemaal niet uit zichzelf eten (en het is nu toch al 5 dagen na de operatie). Zo'n vier á vijf keer per dag wil ze een beetje lekkers van m'n vinger likken, maar,........maar 1 of 2 likjes. En geen twee keer per dag hetzelde. Soms mag het slagroom zijn, maar een volgende keer neemt ze dat beslist niet. Dan is het weer smeerworst of franse notenkaas (mits er geen noten inzitten) Gelukkig mag het ook af en toe Nutrical (een soort kattenvoer voor zieke en zwakke dieren uit een tube) zijn, zodat ze tenminste toch iets binnenkrijgt. Maar ze wil niets dat ze moet kauwen. Het moet pasta-achtig zijn. Ze voelt steenkoud aan. Daarom hebben we ook geprobeerd haar temperatuur op te nemen. Maar die lijkt redelijk normaal. Toen we haar niet meer konden houden stond de thermometer bijna stil op 37,9. Hij zou nog iets opgelopen kunnen zijn, maar niet veel, want we waren al een tijd bezig. Dus geen koorts en ook geen echte ondertemperatuur. Maar wel een heel zielig, anstig poesje, dat niet wil eten.
Als ze morgen nog niet wil eten zullen we met de dierenarts overleggen.
17-6-2002
 
 
Vanmorgen leek het allemaal nog wel mee te vallen. Arwen had gisteravond nog goed gedronken en vanmorgen weer. Geen uitdrogingsverschijnselen. Alleen eten ging steeds moeizamer en ik had de indruk dat ze pijn had, af en toe. Dus telefonisch contact gehad met de dierenarts. We konden Valium proberen en we zouden op een andere pijnstiller overgaan. Daarnaast hadden we besloten de Bach Rescue te proberen. Medicijnen en nieuw 'astronautenvoer' opgehaald bij de dierenarts. Maar eind van de middag ging het allemaal mis. Ze begon te spugen en wilde niets meer eten, geen haring in tomatensaus, geen tonijn, geen AD blikvoer, geen slagroom, geen zalm.....zelf niet meer proeven. (Als je alles zo bij elkaar hoort zou je denken daar zou ik ook van gaan spugen, maar vergeet niet dat ze van niets wou likken.....) Verder zag ik dat de wond, die er vanochtend nog keurig rustig uit had gezien op vier plaatsen bloedde en op twee plaatsen een beetje pus-achtig werd. Dus besloten om haar morgen toch maar mee te nemen naar de dierenarts. Om kwart voor negen begon ze bloed te spugen. Dus niets morgen, gelijk de dierenarts gebeld. Had geen dienst. 'k kreeg de naam van een vervanger die ik niet kende.  Die dus gelijk gebeld en we mochten direct komen. Hij heeft haar een (fysiologisch) infuus gegeven, een andere anti-biotica (Baytril) gespoten,en injecties vit. D (tegen de bloedarmoede), glucose en iets tegen de misselijkheid gegeven. Morgenochtend moet onze eigen dierenarts in elk geval de Baytril, en de injectie tegen de misselijkheid herhalen. Hij is bang dat ze schade opgelopen kan hebben aan d'r lever omdat ze al zolang (5 dagen is meestal al funest) niet gegeten heeft. Dat en de bloedarmoede in combinatie met een infectie aan de wond en koorts (ze had nu net 38,9) kan slecht aflopen. Maar ze ruikt nog niet naar amoniak, dat is een goed teken. Waarschijnlijk omdat ze toch af en toe die likjes eten nog binnen heeft gekregen. Maar het is nog helemaal niet zeker dat ze het nu redt. Het enige goede is dat ze nu even genoeg vocht heeft en niet mag eten, om haar maag te kalmeren, zodat ik haar even tot morgen niet hoef te kwellen met dwangvoeding en pillen..........
18-6-2002
 
 
Arwen heeft een slechte nacht van maandag op dinsdag achter de rug. Ze is de hele nacht aan het spugen geweest. Om het uur, ik kon er bij de klok op gelijk zetten. Eerst weer veel bloed maar later werd het wel lichter van kleur. Vanochtend (dinsdag) gelijk de dierenarts gebeld. We konden even tussendoor om 11.30 terecht. Hij was erg geschokt toen hij zag hoe ze er aan toe was. Hij vertelde dat ze tijdens de operatie niet veel bloed had verloren. Hij begreep er niets van hoe ze nu zulke bloedarmoede kon hebben. De wond zag er ook niet best uit. Slechter nog dan gisteravond. Hij kent ook geen andere katten die zó slecht uit deze operatie komen. Hij is erg bang dat ze al iets onder de leden heeft gehad, dat (doordat haar conditie na een operatie even terugzakt)  nu aan het licht is gekomen. We hopen maar dat het meevalt, want dat zou in de richting van leukemie wijzen. Maar hij  wil niet gelijk van het ergste uitgaan. Arwen houdt absoluut niet van rood vlees en het kan best zijn dat ze al een lichte bloedarmoede had, die door de operatie erger is geworden. Hij begrijpt ook niet echt waar de maagbloeding die ze gisteravond/vannacht heeft gehad door veroorzaakt kan zijn....... Het is een groot raadsel.........


Maar het belangrijkste is nu: hoe hebben we de beste kans haar er weer bovenop te krijgen. Het belangrijkste is dat ze stopt met spugen. Dan kan ze misschien weer gaan eten om aan te sterken. Ook verliest ze dan tenminste niet nog meer bloed. Dus medicijnen tegen de misselijkheid. Verder is de wond ontstoken, dus moet ze antibiotica hebben. En ze heeft ook nog pijn, dus iets tegen de pijn. Dat mag geen gewone pijnstiller zijn, want die werken, óók als ze per injectie worden toegediend, slecht op de maag. Het kan alleen iets op basis van opium zijn. Dat ontziet de maag. Het nare is alleen dat het dus allemaal niet via de maag mag, maar alleen via injecties kan.........
Injecties tegen de misselijkheid, tegen de pijn en de antibiotica over de dag verdeeld. Het is dus het beste als ik haar zelf thuis de injecties geef. Want minimaal 3x daags naar de dierenarts gaan is geen doen. Niet voor ons, niet voor de dierenarts, en zéker niet voor Arwen. Tenslotte moet je met een maagbloeding vooral rusten, en je weet hoe de meeste katten in paniek raken als ze zelfs de kooi maar zien. Ik vraag me zelfs af of ik Arwen drie maal daags de kooi in krijg. Want zo ziek als ze is weet ze dondersgoed wat ze wél wil en wat niet. De dierenarts heeft haar dus vanmorgen direct weer een infuus (fysiologisch met glucose) gegeven. Hij heeft haar temperatuur gemeten. Die was 38,7, dus net ietsje verhoging. En ik heb Arwen de eerste  injecties voor vandaag gegeven, volgens zijn aanwijzingen. Eén onderhuids en één in de spier.  Het is gelukkig goed te doen en Arwen heeft er niets van gemerkt.  Het is een opluchting te weten dat we nu zelf goed voor haar kunnen zorgen en haar de beste kansen geven, zonder dat we steeds naar de dierenarts toe moeten. We kunnen nu even drie dagen alles telefonisch doen.

Het is nu dinsdagavond en het eerste positieve puntje is dat ze de hele middag niet meer gespuugd heeft. Tien uur nadat ze voor het laatst gespuugd heeft heb ik haar om 21.45 uur een paar druppels water in het bekje gedruppeld. 1/4 ml !!!!  Dat is goed gegaan dus een uur later 1/2 ml erbij. Nu wachten of het goed gaat. Lukt het vannacht met het water ga ik morgen , net zo voorzichtig, met wat eten beginnen......
 

19-6-2002
 
 
Het is goed gegaan vannacht. In zoverre dat ze het water netjes binnen heeft gehouden. Op een gegeven moment sprong ze wel van het bed af en ging erg zitten 'huilen' op de grond, zoals ze deed als ze ging spugen. We dachten dat het weer misging en kwamen alweer aanhollen met keukenpapier. Maar er kwam niets. Toen ze echter even later opstond lag er een flinke plas op de grond ! We hadden gistermorgen ook al ontlasting uit haar (langhaar !) staart gevist, dus of ze door de pijnstillers geen aandrang voelt, of zich te zwak voelt om naar de bak te gaan ? Geen idee ! Maar ze ligt ook de hele dag alleen maar op één plaats. Zodra de balkon deur open gaat ligt ze op het balkon. En 's nachts op bed (ze verstopt zich sinds gister niet meer !). Behalve 's-ochtends van slaapkamer naar balkon en 's-avonds dezelfde weg terug loopt ze helemaal niet. Ze gaat alleen af en toe verliggen. Vanmorgen heb ik maar een klein kattenbakje klaargemaakt en heb haar dat op bed aan geboden. Eerst wilde ze niet maar even later heeft ze het gelukkig toch gebruikt.
Maar goed. Ze spuugt dus niet meer. Dat is een eerste stap in de goede richting. Maar ik zal toch pas weer gerust ademhalen als ze ook de tweede (zelf drinken) en de derde stap (zelf eten) heeft gezet. Vannacht heb ik haar om de twee á drie uur 1 of 2 ml water gegeven. Vanmorgen ben ik begonnen met 1 ml medicare-C. Dat is een substantie die het midden houd tussen melk en jus, die bestaat uit vlees, eieren, taptemelk en vitaminen en mineralen. Ik heb het van de dierenarts. De andere katten zijn er dol op maar Arwen wil er niets van weten, zoals van al het andere dat ik haar vandaag heb aangeboden. (Kippenbouillon, Nutrical, Nutriplus,.... als het maar mager en voedzaam is). Als ze wat doorslikte heeft ze het wel binnengehouden. Om het uur bied ik haar water en/of 'eten'. Om 18.00 uur zat ze op 6 ml water en twee klodders Nutrical.
 
Arwen op het balkon
20-6-2002
 
 
We waren er gisteravond echt helemaal wanhopig van, iedere poging om water of voedsel naar binnen te krijgen begint op een vechtpartij uit te lopen. Met prikken wordt ze ook steeds onrustiger. Het lijkt ook of ze het steeds meer gaat voelen. In het begin merkte ze er echt niets van. Nu kan je duidelijk merken dat ze het wel voelt.

Gelukkig gaan we vandaag proberen af te bouwen. Vandaag krijgt ze de pijnstiller (temgesic) maar twee keer, ook de prik tegen de misselijkheid (primperid) maar twee keer en de antibiotica (baytril) één keer. Gaat dat goed, dan krijgt ze morgen alles nog maar één keer. De antibiotica zal nog wel een tijdje moeten, maar de rest zou misschien kunnen stoppen. Ik hoop de pijnstiller ook. Het is nu 9 dagen na de operatie en het litteken ziet er al weer veel rustiger uit. Maar deze pijnstiller uit de opium-hoek lijkt haar zo van de wereld te houden. Ze plaste nog een keer een grote plas op m'n bed. Zodat we gelijk het bed moesten verschonen, maar de matras was ook al nat !!!!!  Toen zagen we het even niet meer zitten en zijn we zelf maar aan de Bach druppels gegaan.......... 
 

Vanmorgen om half zes stond het dametje ineens op van het bed, liep door de gang naar de douche en ging op de kattenbak ! Dede er gelijk achteraan, maar die dacht niet dat ze er ook iets op gedaan had. Arwen liep weer terug naar de slaapkamer en ging weer op bed liggen. Een half uurtje later liep ze naar het nood kattenbakje dat we voor haar hebben in de slaapkamer en ging weer zitten persen zonder dat er iets kwam. Omdat ze moeite met de stoelgang leek te hebben maar wel erg actief was voor haar doen, besloten we te kijken of ze een likje Kat-a-lax wilde nemen. Toen ik de tube voor haar snuitje hield begon ze er gelijk aan te likken !!!!!!!! Ik durfde echter niet te veel te geven, want wat doet een laxeermiddel in een lege 'probleem-maag'. Dus geprobeerd of ze ook nog wat Nutriplus wilde en ja hoor, ze likte rustig verder ! 

Vandaag dus pas om 11.00 eerste prikken gegeven. Daarna wilde ze ook weer Nutriplus hebben ! Ze vond het wel lekker. Toen ik even de kamer uit was geweest en terug kwam zat ze op de drempel. Toen ik bij d'r was stond ze op, gaf een kopje tegen m'n been, rende voor me uit op naar het bed en ging daar weer liggen. Toen ik haar het kattenbakje voor hield ging ze er gelijk op en deed een plas. Zoals je begrijpt zijn we heel erg blij met deze veranderingen. We merken nu ook hoeveel van haar apathische gedrag door de pijnstiller komt. Want een half uurtje na de injecties werd ze weer dat stille, zieke, apatische poesje van gister. 

Gelukkig dat we één en ander nu aan het afbouwen zijn. Zoals het er nu naar uitziet zijn we, als ze niet onder de 'opium' zit, weer terug in het stadium van vlak na de operatie. Nog niet zelf willen eten, maar wel wat van vingers aflikken als het wordt aangeboden. Maar wat geweldig als we daar alweer terug zijn. Nu alleen de laatste stappen nog. Het weer zelf helemaal alleen eten en drinken. Mits alles goed gaat zonder de medicijnen natuurlijk. Waarschijnlijk zullen we alleen nog even doorgaan met de antibiotica. Maar ik moet straks toch even langs de dierenarts dus dat overleggen we dan meteen.

Voorlopig lijkt het op: 'als de nood het hoogst is, is de redding nabij'. Maar laten we nog niet te hard juigen voor echt alles weer bij het oude is. We zijn hier zielsgelukkig mee, maar we zijn er nog niet......
 

21-6-2002
 
 
Wat een feest was het gistermiddag even, toen Arwen niet alleen een likje van m'n vinger nam maar uit zich zelf naar een bordje, dat ik haar had gebracht, toe liep en er een beetje van at. Helemaal uit zichzelf !!!! Vooral toen ze een half uurtje later dat bordje alsnog verder leeg at. Er zat niet veel op. Want als je het iedere keer na afloop weg moet gooien schep je niet zoveel in één keer op. Want denk maar niet dat de andere katten de restjes opeten.........die vinden blijkbaar dat ze solidair moeten zijn. Eet Arwen de zalm niet ? Dan eten wij vandaag ook geen zalm. Arwen geen haring in tomatensaus? Dan weigeren wij dat heus ook. Arwen geen slagroom ?  Je denkt toch niet dat wij al die tweedehands rotzooi eten, he ?
Maar gisteravond kwam de domper. Na het beetje van het schoteltje weigerde ze ook nog maar een likje van wat-dan-ook. Ook hetzelfde eten als die middag wilde ze niet meer.... Maar wat nog erger was, toen ik controleerde hoe het met d'r vacht stond zakte die niet goed terug. Ze was wéér aan het uitdrogen. En ook het litteken was weer lelijk ontstoken. 
Enfin, daar gingen Dede en ik weer......  Iedere twee uur water geven tot diep in de nacht. En de wond zag er zó vies uit dat we besloten deze toch maar met sterilon schoon te maken. Dat prikt niet zo heel erg en ze had een uurtje ervoor haar pijnstiller gehad. Dus ze was niet zo heel erg bij de wereld....... 
Ook nog een halfuurtje kranten zitten scheuren want de dame heeft weer wat bedacht: kattenbakgrit eten. En daar we grit hebben dat klonten vormt is dat precies niét wat Arwen in d'r maag moet hebben. Maar de dame versmaadde het bakje snippers. Dus haar maar even naar de grote kattenbak gebracht die de anderen ook gebruiken. Daar rook ze wel dat die niet ter consumptie was en deed keurig een plas. Kon ik tenminste rustig slapen zonder bang te hoeven zijn voor natte voeten. 
Al met al ging ik om 4 uur naar bed vannacht. 

Vanmorgen even voor achten wakker. Arwen zat redelijk helder naast m'n kussen. Ze zag er goed uit. Het velletje ging weer redelijk vlot strak en ze begon me kopjes te geven. Eerst maar even naar de grote kattenbak. Maar daar hoefde ze niets. Ze stapte er gedecideerd weer vanaf en liep terug naar de slaapkamer. Daarbij passeerde ze het bordje eten van de andere katten en, wonder, ze stond stil en ging staan eten ! Deze dame is duidelijk een ochtendmens, pardon, ochtendpoes ! En toen ik even later de tube Nutriplus in handen had, kwam ze naar me toe en ging eraan staan snuffelen. Ja hoor, ze likte een flinke portie, zo direct uit de tube ! Maar ja, drinken wilde ze niet .... en met het weekend voor de deur..... Even met de dierenarts overlegd, die vond het ook verstandiger nog even een infuus te geven voor het weekend. En ik wilde ook dat hij nog even naar de wond keek. Al zag die er vanochtend al een stukje beter uit. We mochten om tien uur even komen, dan hielp hij Arwen even tussen de operaties door.

Hoewel Arwen er dus op dit moment niet zo heel erg uitgedroogd uitzag, geloofde hij ons op ons woord en heeft haar nog een infuus gegeven. De wond ziet er niet fraai uit maar hij kan hem niet opnieuw hechten. Het moet zo genezen. Blijven schoonmaken met sterilon en hydrocortiderm is het enige dat we kunnen doen, maar het ziet er naar uit dat het wel goed komt.  Hij heeft nu ze weer eet, er zo-wie-zo vertrouwen in dat het wel weer helemaal goed komt. Ze zal alleen wel zelf moeten gaan drinken. Ik heb wat reserve injecties gevraagd voor het weekend, want Arwen krijgt vandaag de laatste prikken tegen de misselijkheid en de pijn. Dus we weten pas in de loop van morgen hoe ze zal zijn zonder die medicijnen. En dan zit je midden in het weekend. Ik moet wel nog een paar dagen doorgaan met antibiotica spuiten. Hij durft met oog op haar maag nog geen pillen te geven....... Maar dat is gelukkig nog maar één prik per dag. Gelukkig maar, want in het begin vond ik prikken niet erg, ze leek er niets van te merken. Maar nu begint ze het steeds meer te voelen, dus ben ik erg blij dat ik er bijna mee kan stoppen.
 

 
Arwen likt een flinke portie Nutrical uit de tube
 
 
Vanmiddag heeft ze nog twee keer 'een aanval' op de Nutriplus gedaan. Het gewone eten en de speciale blikjes kijkt ze niet erg meer aan. Maar ze heeft blijkbaar weer trek en dat lijkt me een heel goed teken. Dus, ondanks 'de hobbels' in het wegdek zijn we blijkbaar op de goede weg !
22-6-2002
 
 
Ik durf het nog steeds niet hardop te zeggen maar het lijkt erop dat het allemaal steeds wat beter gaat. Als je haar ziet, heb je niet meer de indruk dat het een doodziek katje is. Niet helemaal in orde misschien, maar niet meer doodziek.... Ze heeft in elk geval ook even gespeeld (!!!!!!)  toen ik haar probeerde af te leiden met m'n ketting. Ze is nog zwak maar heeft weer interesse en loopt nu een enkele keer door het huis. Ze eet erg veel Nutriplus. Van het AD-blikvoer moet ze niet zoveel meer hebben. Maar ze heeft weer interesse in eten !!!! Ik merkte van de week dat één soort van het blikvoer, dat ze altijd al kregen erg in de belangstelling stond bij de dame, al wilde ze er van de week nog niet van eten. Net een blikje van die smaak  voor ze open gemaakt. De dame liep ineens met de anderen mee om m'n benen te draaien bij het aanrecht !!!!!
WE HEBBEN HAAR ALLEEN NOG HELEMAAL NIET ZIEN DRINKEN.

Als ik iets dat ze lekker vindt aanmaak met water of bouillon neemt ze het gelijk niet meer.  Zelfs de Nutriplus die ze zo lekker vindt en die nog net zo sterk ruikt als je het een beetje verdunt met water, kijkt ze niet aan. Ze draait haar kop weg en kijkt me aan met een air van:'je denkt toch niet werkelijk  dat ik daar m'n tong aan vuil maak'. Doop ik m'n vinger erin en houd die haar voor, wacht de slimme tante tot de druppel eraf is gevallen en likt daarna met een triomfantelijk smoeltje m'n vinger af. "Wél de smaak, niet het vocht, lekker puh !!!!!!!!" 

We maken 1x per dag de wond schoon, en ze hoeft nu alleen nog maar 1 prik (antibiotica) per dag.
Maar zolang we haar niet ZIEN drinken houden we d'r toch nog maar even goed in de gaten. Zolangzamerhand is dat infuus weer uitgewerkt. Zou dat beestje na zolang niet drinken, nou echt geen dorst hebben ?
 

23-6-2002
 
 
Het lijkt allemaal weer helemaal goed te komen. We hebben haar nog steeds niet ZIEN drinken, maar gezien het feit dat haar vacht momenteel wél goed in conditie blijft, moet ze het volgens ons nu in het geniep wel doen. Vrijdagochtend heeft ze voor het laatst een infuus gehad dat zo'n 24 uur mee moest gaan. Gisteravond zag d'r vacht weer wat dof en ging nog wel terug maar niet meer zo heel soepel. We hebben haar toen nog wat water gevoerd en er met moeite nog zo'n 10 ml ingekregen. Vanmorgen vroeg was ze helemaal niet slechter, misschien zelfs iets beter. Ze at ook weer veel Nutriplus. Later op de ochtend heeft ze ook een beetje ADvoer van een bordje willen eten. Vanavond heeft ze weer een flinke portie Nutriplus gegeten. Ze is daar nu echt verzot op. Er gaat bijna een hele tube per dag door. Wel fijn dat ze daarop weer vooruit komt, maar ik probeer toch steeds meer haar weer voor ander voedsel te interesseren. 
7 plaatjes van een spelende Arwen op bed
7 plaatjes van een spelende Arwen op bed
7 plaatjes van een spelende Arwen op bed
7 plaatjes van een spelende Arwen op bed
 
Gelukkig lust ze nu ook af en toe een beetje AD voer. Maar ook dat is duur, want als het eenmaal in de ijskast heeft gestaan hoeft ze het niet meer. Dus: nieuw blikje open, klein beetje voor Arwen (net iets meer dan ik denk dat ze op zal eten), de rest op een bordje voor de andere katten, zodat Arwen de gelegenheid krijgt haar portie ook alleen op te eten. 


10 minuten later is er dan alweer niets meer te vinden van weer een duur blikje (de andere katten zijn altijd zo 'lief' ook Arwen's bordje voor haar schoon te wassen als ze klaar is........... Ik ga nu hele kleine blikjes iam's en gourmet mousse proberen. Duimen dat ze er voor gaat....... Later vanavond zag ze er heel goed uit. Haar vacht begint weer te glimmen, ze zat in de kamer en ze doet weer mee met de dagelijkse gang van zaken.  Maar goed als ze geen terugval krijgt zijn we er. De wond is wat rustiger, maar ze krijgt nog een paar dagen antibiotica. Ze loopt weer wat rond, eet weer, lijkt weer te drinken, heeft weer wat belangstelling voor haar omgeving en heeft zelfs alweer wat meegespeeld met een touwtje.

 
7 plaatjes van een spelende Arwen op bed
7 plaatjes van een spelende Arwen op bed
7 plaatjes van een spelende Arwen op bed
 
2-7-2002
 
 
Het gaat weer goed met Arwen. Op de 23e toen ik voor het laatst schreef hebben we haar inderdaad 's middags weer ZIEN drinken. Wat waren we opgelucht. Vanaf die tijd is het steeds wat beter gegaan. De wond was nog wat ontstoken, dus die moesten we nog wat verzorgen. Maar ze kreeg gelukkig ook nog steeds (nu pilletjes) antibiotica. Ze heeft er geen last van haar maag meer van gehad..... Ze blijft nog wel erg mager, maar ze eet en drinkt nu zelf regelmatig, dus we hopen dat dat een kwestie van tijd is. Wat wel nog even zorgen gaf, was het feit dat ze de hele dag maar stil opgerold op één plekje bleef liggen. Kon natuurlijk nog heel goed van de narcose komen, maar dat was toch inmiddels weken geleden. Toen ik haar ook af en toe zag huiveren heb ik daaruit de conclusie getrokken dat ze waarschijnlijk nog pijn had. We zijn toen j.l. vrijdag, in overleg met de dierenarts, begonnen met 1/6 pilletje Rimadyl, een pijnstiller die we toch voor Noisa d'r artrose in huis hebben. Het was een verschil tussen dag en nacht. Ze loopt nu weer gewoon rond in huis, loopt weer met de anderen om eten te zeuren, om m'n benen te draaien. Klimt weer in de klimpaal en de vensterbank............ Kortom,  ze is zo (op dat hele magere lijfje na) weer helemaal de oude. Morgen heeft ze de laatste antibiotica. Het litteken is nu een hele brede donker roze streep op haar buik. Vanaf haar navel tot haar oksel  is het normaal herstellende. Dus als dat zo doorgaat, hoeft ze denk ik geen nieuwe kuur meer. Maar we houden het wel goed in de gaten. Met de pijnstillers ga ik nog een paar dagen door en probeer het dan weer af te bouwen. Maar al met al zijn we heel erg opgelucht en blij dat we er doorheen zijn gekomen......
 
Arwen eet droge brokjes op het tafeltje op het balkon
14-7-2002
 
 
We zijn heel erg verdrietig. Arwen heeft, nu alle melkklieren rechts zijn weggehaald, links een flinke knobbel op haar borst gekregen én wat onduidelijke plekjes op haar buik. De knobbel op haar borst is flink, zoiets als een platgeslagen kauwgombal....... Vijf weken geleden was er nog niets. Maar de afgelopen weken wilde ze niet dat wij haar buik aftastten, omdat alles gevoelig was. We hebben dus alleen het litteken goed in de gaten gehouden. Maar hiervoor hoefde ik haar niet eens af te tasten. Het kon niet missen. Je kunt het zelfs voelen als ze gewoon zit,........  een centimeter of tien onder haar hals. Je begrijpt dat we ons helemaal verslagen voelen. We hadden ergens in ons achterhoofd nog wel het idee dat de andere kant nog eens zou moeten. Maar na de ervaring van de afgelopen weken hadden we toch zo iets van: 'in hemelsnaam voorlopig niet.........!'.We hebben voor dinsdagochtend een afspraak bij de dierenarts. De vragen zijn: Is dít nog te opereren en zo ja, wanneer ? Want het litteken van de vorige keer is nog steeds niet helemaal dicht. En er wordt toch meestal tussen deze operaties minimaal 6 weken in acht genomen. Maar als het zó snel gaat, hoelang kun je dan wachten ? 
Dé en ik hebben er lang en breed over gepraat óf we de dokter nog moeten vragen te opereren...... . De operatie kan haar ook het leven kosten. Ze is weer een aardig eind op weg, maar nog niet in de conditie van vóór de eerste operatie. Aan de andere kant hebben we nu wel de ervaring om sneller op dingen in te kunnen springen. Welke medicijnen wel en welke niet etc. We zijn echter tot de conclusie gekomen dat als de dierenarts het er mee eens is, én een foto uitwijst dat haar longen nog schoon zijn, we het toch moeten proberen. Als de foto niet in orde is, mag ze lekker bij ons blijven tot ze aan haar eindje is en zullen we zo goed mogelijk zorgen dat ze geen pijn heeft. Maar als ze nog een kans heeft, willen we die haar zeker geven. Ze is pas zeven !!!!!! 

Het lijkt eigenlijk heel simpel. Deze gezwellen zijn zó agressief, als we niets doen heeft ze misschien nog een paar weken. Als  we haar laten opereren heeft ze óf nog dagen (als het mis gaat) óf een kans op maanden of misschien jaren.  (Alhoewel we na de ervaringen met Noisa daar ook weer niet al te optimistisch over zijn.) Het belangrijkste is hoe ze de operatie nu doorkomt. Als we Noisa in het begin niet hadden laten opereren, hadden we haar nu al lang niet meer gehad. Nu speelt ze af en toe nog lekker, eet nog en ligt nog lekker bij haar kinderen. We hebben van haar operaties nooit spijt gehad. Maar goed, laten we eerst maar eens afwachten wat de dierenarts ervan zegt. Misschien is het allemaal niet eens meer mogelijk.......
 

16-7-2002
 
 
Vanmorgen bij de dierenarts geweest. Er is eigenlijk weinig nieuws toe te voegen aan de situatie. Hij ziet precies hetzelfde probleem en 'oplossing' als wij........Hij weet wat wij weten en wat jullie weten. Opereren is riskant........ maar als we níets doen is ze er al heel snel niet meer......... . We hebben lang overlegd en besloten haar dinsdag te laten opereren. Nu hebben we Arwen in elk geval nog een week !!!! We weten nu in elk geval een heleboel dingen die we helemaal anders gaan doen. En dan maar hopen dat het allemaal beter gaat dan vorige keer. De operatie is dan precies zes weken na de vorige (alhoewel de dierenarts zei, dat die zes weken geen hard aantal is. Vijf of zeven weken is in principe net zo goed, afhankelijk van de conditie van de kat). 
We zitten dus wel ook nog een week in spanning..........
19-7-2002
 
 
Arwen is vandaag weer aan het spoken. Gisteren alles nog O.K. Vannacht wat gespuugd. Vanmorgen weer op een lege maag. Ze wil niets eten, ligt er een beetje 'geknakt' bij en voelt zichzelf heel zielig. Wilde zelfs de hele dag geen Nutriplus. Waar ze momenteel juist zo verslingerd aan is. 
Maar heeft net bij de Gratie Gods zich verwaardigd een klein beetje van m'n vinger te likken. Waar moet dat nou weer naar toe......... Is ze gewoon een dagje niet lekker of is er iets ernstigers ? Ze heeft geen koorts, geen ondertemperatuur. Ze verstopt zich niet, heeft geen ontsteking aan de wond of iets, etc. Niets verontrustends dus ??? Heb toch de dierenarts nog maar even gebeld of we z'n privenummer in het weekend in noodgevallen mogen gebruiken......... Dat is gelukkig goed. Laten we hopen dat het niet nodig is en dat ze gauw opknapt. In ieder geval blijven  we het hele weekend thuis om haar in de gaten te houden.
20-7-2002
8 plaatjes van Arwen die met een touwtje speelt
8 plaatjes van Arwen die met een touwtje speelt
8 plaatjes van Arwen die met een touwtje speelt
8 plaatjes van Arwen die met een touwtje speelt
8 plaatjes van Arwen die met een touwtje speelt
 
Arwen is weer OK. 


Nog geen uur nadat we al onze afspraken voor het weekend hadden afgezegd en de dierenarts hadden gebeld, was ze ineens gewoon weer beter........!!!!!!!!!! 

Ze ging weer eten, liep weer door het huis, kwam weer om Nutriplus zeuren,speelde weer met touwtjes !!!!!!!! 

Om gek van te worden zo'n kat !!!!! 
De ellende bij Arwen is dat we helemaal niet weten wat er aan de hand is.
Het kan zijn dat ze na de operatie helemaal weer gezond wordt en 20 jaar oud. 
Maar het kan ook zijn dat het een kwaadaardige vorm van kanker is en dat ze er over een paar maanden alsnog niet meer is.
 

 
 
8 plaatjes van Arwen die met een touwtje speelt
8 plaatjes van Arwen die met een touwtje speelt
8 plaatjes van Arwen die met een touwtje speelt
 
23-7-2002
 
 
Wat een spannende ochtend !!!!! Arwen heeft thuis al wat gekregen zodat ze niet in paniek zou raken van de rit naar de dierenarts. Daar aangekomen zijn er eerst weer foto's gemaakt. Die zagen er goed uit. Er waren wel wat lichte plekjes, maar die zijn zo goed als zeker van de astma. We hebben afgesproken het weefsel dit keer wel op te sturen en ook bloed af te nemen om te kijken of er te achterhalen valt wat ze nu eigenlijk mankeert...... Eerst wilden we dat niet, omdat we toch alles weg zouden laten halen, maar nadat ze vrijdag ineens zo ziek was en 's avonds ineens weer beter, willen we nu toch weten, als ze naar wordt, of er een haarbal dwars zit of dat ze iets ernstigs heeft. We spraken af dat hij zou bellen, en dat we d'r zo spoedig mogelijk op zouden halen. 
En toen begon het wachten....... Meestal belt hij tussen half twaalf en twaalf. Maar toen Noisa de laatste keer geopereerd werd, belde hij al on 10.30. Dus zaten we gespannen bij de telefoon. Maar hij belde maar niet. Om 11.00 uur niet, om 11.30 niet, om 12.00 uur niet....... We probeerden maar een videoband te kijken of een computerspelletje te doen. We wilden niet bij de telefoon weg. Maar om 12.30 had hij nog niet gebeld en om 13.00 uur ook nog niet.  Om half twee zelf opgebeld. De assistente zei, dat hij in de andere kamer zelf mensen zat te bellen..... misschien wel naar ons...... Dus snel opgehangen en gewacht.......... Om twee uur nog niets. Inmiddels waren we ervan overtuigd dat ze dood was !!!!!!!!!!!! 

Eindelijk om twee uur, toen we weer belden, de dierenarts zelf aan de telefoon. Hij bood zijn excuses aan maar het was een gekkenhuis geweest, en Arwen kon niet voor vanavond naar huis, dus had hij ons nog niet gebeld !!!!!!  Ze leefde nog !!!!!! Maar ze is er niet zo heel best aan toe. Hij zei dat hij 'zich te pletter was geschrokken' van haar lage bloeddruk en bloedarmoede. Hij heeft gelijk op leukemie getest, maar dat is het in elk geval niet. Andere testen worden nog opgestuurd. De operatie zelf is goed verlopen, maar hij heeft tot op de druppel geprobeerd zo min mogelijk bloed te laten vloeien. Ze herstelt nu maar zeer langzaam. Ze ligt aan een infuus met een soort plasma en zou eigenlijk een bloed transfusie moeten hebben. Maar dat is niet zo simpel.

We hebben nu afgesproken dat we Arwen tot vanavond aan het infuus laten liggen. Dan gaan we er met haar broer Bras naar toe en gaan dan kijken of hij geschikt is wat bloed voor Arwen af te staan. De bloedgroep zou de eerste keer niet zoveel verschil maken, maar of Bras lang genoeg stil kan zitten om bloed te geven is de vraag. Maar we kunnen het allicht proberen. Waar Arwen's bloedarmoede vandaan komt is dus nog niet bekend, maar het verklaart veel van het slechte herstel van vorige keer. De tests moeten nu vooral uitwijzen of ze zelf nog wel genoeg aanmaakt, of alleen maar verliest.

Om kwart over zeven belde de dierenarts. We konden komen voor de bloedtransfusie (op z'n vrije avond !!!). Nu had ik recent een artikel over bloedgroepen gelezen. Ik heb me dus de hele middag wild gezocht....en ja hoor, gevonden. 
Voor de liefhebbers volgt hier de summiere uitleg. Niet-liefhebbers kunnen deze alinea overslaan !: 
 

 
Het blijkt dat katten twee bloedgroepen kunnen hebben A en b (en in uiterst zeldzame gevallen, verder niet besproken Ab). Ik schrijf speciaal de A als hoofdletter en de b als kleine letter want A is dominant en b is recessief. (Voor iedereen die niet zo thuis is in de genetica: Alle katten krijgen één van de twee, een A of een b, van hun vader en éen van de twee, dus weer een A of een b, van hun moeder mee. Iedere kat heeft dus voor z'n bloedgroep twee letters: AA, Ab, bA of bb. Katten met AA hebben dus bloedgroep A, katten met bb hebben bloedgroep b en katten met Ab (of bA dat is hetzelfde) hebben bloedgroep A omdat A dominant is over b.) 


De bloedgroepen komen niet evenveel voor, b komt véél minder vaak voor dan A. En ook per ras zijn veel verschillen. Bij siamezen en oosters typen kwam het 20 jaar geleden in Amerika (één van de weinige onderzoeken) bijna niet voor, terwijl het bij britse kortharen toen in bijna de helft van de gevallen voorkwam. 

Bij honden is het zo, dat als ze de eerste keer bloed krijgen van een verkeerde bloedgroep, ze er goed op reageren, alleen wel stoffen tegen aanmaken, waardoor volgende bloedtransfusies gevaarlijk kunnen zijn.

Bij katten is het echter heel anders. Als een kat de verkeerde bloedgroep krijgt gaat'ie dood. Ook al de eerste keer. Nu is het voor een broer en zus zó, dat alleen als de vader én de moeder Ab zijn óf de ene is Ab en de andere bb, broer en zus een verschillende bloedgroep kunnen hebben. In het ene geval 75/25 en in het tweede geval 50/50.
 

In elk geval kwam het er op neer dat er een kleine kans bestond dat Arwen dood zou kunnen gaan aan de transfusie, omdat we niet weten of ze dezelfde bloedgroep hebben. De dierenarts had net zijn literatuur erop na gelezen en was tot dezelfde conclusie gekomen. Wat nu ? Hij vindt eigenlijk dat ze de transfusie hard nodig heeft, gezien het zéér lage HB gehalte. We hebben zelf even naar d'r gekeken en eerlijk gezegd viel het me mee, hoe ze er aan toe was. 

Nu hebben we het volgende gedaan. BrasBras heeft een licht roesje gehad en heeft als een held zo'n 50 ml bloed afgestaan. Dat kàn 30 dagen bewaard worden. Een apart buisje bloed is afgenomen en wordt opgestuurd om zijn bloedgroep te bepalen. Arwen's bloed was al weg, maar de DA gaat morgen bellen om ook haar bloedgroep nog te bepalen. Als Arwen de komende dagen zó slecht wordt dat ze inderdaad in acuut levensgevaar komt, krijgt ze als laatste redmiddel alsnog BrasBras' bloed. Het is dan toch alles of niets. Anders wachten we de uitslag van de bloedgroepen af. Zijn ze gelijk, kan ze volgende week alsnog met BrasBras' bloed een steuntje in de rug krijgen. Zijn ze verschillend dan is het bloed voor niets afgenomen. Maar dan hebben we in elk geval geen verkeerde transfusie gedaan. 

In elk geval zijn broer en zus nu weer thuis. Arwen zoekt warme plekjes op, alhoewel ze van kruiken en warmte kussentjes niets moet hebben. Ze heeft wat Nutriplus uit de tube gelikt en ze is op de kattenbak geweest, die we op bed hadden gezet voor haar. Een ongelukje van haar konden we nog op tijd onderscheppen, maar onze fijne kater Midas moest ook zonodig even op de kattenbak op bed en heeft er even fijn naast staan plassen !!!!!!! We moesten dus om half twaalf nog even het bed verschonen dankzij onze gezonde kater !!!! 

Nu maar afwachten hoe ze de nacht doorkomt. Ik geef haar  zo nog een injectie Temgesic tegen de pijn. Ze hoeft nu gelukkig geen 7 injecties per dag maar maar 4. Scheelt toch weer iets.......
 

24-7-2002
 
 
Gezien de omstandigheden doet Arwen het redelijk. Ze heeft een rustige nacht gehad. En ook vandaag verloopt redelijk. Ze likt graag af en toe aan de tube Nutrigel, heeft twee keer wat kippenbouillon gedronken en heeft een paar likjes AD genomen. Eten en drinken dus. Dat vindt ik op zichzelf al heel wat. Als we haar de kattenbak aanbieden heeft ze hem ook een paar keer gebruikt. Ze is er nog niet zelf naar op zoek gegaan. Naar eten etc. trouwens ook niet. Ze heeft wel weer geprobeerd uit de kattenbak te eten, maar we hebben ons lesje geleerd, ze krijgt hem nu alleen als we er bij zijn. Het komt volgens mij door de Temgesic. Dat is een pijnstiller op opium/morphine basis. Ze raakt er echt een beetje de kluts van kwijt. Maar het is het enige product dat niet slecht voor haar bloed en maag is. Dus het is dit, of geen pijnstiller. Anders wordt ze nog slechter.
Arwen ziet er goed uit, maar kijkt wat verdwaasd

Waar ik me wel wat zorgen over maak is dat de wond een miniscuul beetje lekt. Echt maar heel weinig. Drie druppeltjes op een middag of zo..... Bij een andere kat zou ik daar niet mee zitten, maar Arwen zit al zo slecht in haar bloed. Het is op zich niet zo verwonderlijk dát ze wat bloed, want haar bloed is volgens de dokter zo dun als water. En probeer dat maar eens met een stikseltje tegen te houden. Maar goed, we houden haar goed in de gaten. Als ze net een nieuwe injectie pijnstiller heeft gehad zakt ze op een nare manier weg. Dan schrik je je rot. Maar een paar uur later, staat ze op als je naar haar toekomt en begint kopjes te geven en te spinnen. Ze wil heel graag geborsteld en geaaid worden. Althans door mij. Van die arme Dede wil ze niets weten. Die houdt haar vast als ik de prik(ken) geef. En dus neemt ze Dede die hele ceremonie kwalijk en niet mij ! Terwijl Dede probeert zo lief voor haar te zijn en haar ook zo graag even zou willen knuffelen ! 
 

25-7-2002
 
 
Gisteravond om 23.00 uur !!!!!! belde de dierenarts dat er eerste uitslagen van tests van Arwen binnen waren. De bloedgroep nog niet maar wel wat andere dingen. We beginnen nu ook te begrijpen wat er aan de hand is. Het ziet er naar uit dat Arwen een auto-immune ziekte heeft, zo dat haar afweersysteem  haar eigen rode bloedcellen/plaatjes aanvalt en vernietigd. Bij telling van de bloedplaatjes hoort daar een getal rond de 123 uit te komen, Arwen had 17 !!!!! Het goede nieuws is dat ze zelf wel rode bloedcellen aanmaakt, dus als de afbraak te stoppen is, is het grootste leed geleden. Dat is te bereiken met prednison-achtige medicijnen. Daarmee is een evenwicht te bereiken en in sommige gevallen de ziekte te genezen........ Haar nieren zijn gelukkig in orde, want bij bloedziektes krijgen de nieren vaak ook een grote opdonder. Ook is het inmiddels bekend dat het geen geval van FIP is.
Het grootste probleem op dit moment is pijn bestrijding. Ze moet 3 x daags een injectie in de spier hebben ( plus 1 x daags een antibiotica injectie onderhuids). Maar de prikken gaan haar zo pijn doen dat ze ons nu geen van beiden meer vertrouwt en de hele  dag panisch is. Ze vlucht weg en huilt luid. Maar als we de injecties wat later geven om het af te bouwen vertoont ze duidelijk symptomen van flinke pijn. Dat is natuurlijk niet zo gek met wat ze achter de rug heeft, pas 48 uur geleden. Behalve dat ik er steeds meer tegen op zie, vind ik het ook gevaarlijk worden haar injecties te geven. Ze explodeert als we dat doen en straks breekt er een naald af, of krijgt zij of wij de injectie op een enge plaats (ogen of iets). Daarbij krijg ik haar ook niet zo ver dat ze eet  en/of drinkt als ze zó bang voor me is. Het alternatief is een niet-opiaat pijnstiller maar dat maakt o.a. d'r bloed dunner, ook is het slecht voor d'r maag. Ze kan er uitwendige-, inwendige- en maagbloedingen van krijgen !!!!!! We hebben dus de keus voor haar tussen hysterisch van angst of hysterisch van pijn of  risico op  bloedingen........ Nu heeft ze vorige keer, toen haar maag wat tot rust was gekomen, Rimadyl gehad. Daar reageerde ze toen goed op. In overleg met de DA gaan we dat nu toch maar proberen. Maar we zullen haar dan wel héél goed in de gaten moeten houden.  Het is heel eng allemaal. We voelen ons er erg rot onder........
26-7-2002
 
 
We hebben wel een wat onrustige nacht achter de rug, maar het lijkt allemaal weer wat de goede kant op te gaan. Arwen was gisteravond nog steeds erg bang voor ons en bijna verbaasd dat ik haar weer mee liet draaien in de 'procedure'.  (Dat is een sessie die bij ons iedere ochtend en iedere avond afgedraaid wordt en waarbij de katten die pillen moeten hebben dat krijgen, en diegene die geen pillen moeten hebben maar daar wel erg lastig in zijn, getrained worden in: mond-open, vinger-op-tong, slikken ( zonder pilletjes). Daarna worden alle katten beloond met borstelen als ze dat lekker vinden en/of kattensnoepjes).
Daarna heb ik haar te eten gegeven en te drinken. Ze at lekker en dronk ook een klein beetje. Als derde krijgt ze dan een kattenbakje aangeboden (ze 'leefde' nog steeds in de slaapkamer en daar willen we geen ongelukjes). Ze stapte belangstellend in de bak en begon aan het grit te eten. Iedere keer als ik haar er naast zette dook ze er gelijk weer in met haar kop en deed weer een poging om te eten....... Dus de bak maar weggehaald. Daar had ze blijkbaar maar even vrede mee, want een kwartier later stond ze ineens in de gang ! Ze liep na enig zoeken ( ! het leek net of ze de weg in huis niet meer kende !) naar de kattenbak in de douche en ging er netjes op zitten persen. Omdat de nieuwe pilletjes ook inwendige bloedingen kunnen geven hield ik goed in de gaten wat ze deed, maar er kwam niets. En na een tweede poging en een derde ook niets.......  Oh Jee ! Verstopping ? Ze ging een beetje zielig naast de bak liggen en bleef daar liggen. Ik heb haar wat kat-a-lax gegeven. Maar toe we naar bed gingen lag ze daar nog. Ze had alleen wat brokjes gegeten uit het schaaltje in de douche. Ik heb haar, zo goed en zo kwaad als het ging met een angstig beestje, mee maar de slaapkamer genomen en op haar lievelingsplekje neergelegd, maar alsof ze met elastiek vastzat aan de douche vloog ze terug. Even gekeken wat ze uitspookte, maar ze lag met haar buik op de koude tegeltjes. Er van uitgaande dat dat lekker was voor haar zere buik besloten we haar daar maar te laten liggen.

Wij naar bed. Maar omdat ze voor het eerst dat 'enge' pilletje had gehad, ging ik ieder half uur even kijken of alles in orde was.   Om half twee kon ik haar nergens vinden. In het hele huis niet. Het was uiteindelijk Midas die heel strak naar de kattenbak in de douche zat te kijken, die me wees waar ik moest zoeken. Ik haalde de kap eraf en daar lag mevrouw, midden in de gebruikte kattenbak te slapen met wat grit om haar bekje !!!!!. Omdat ze nog steeds wonden op haar buik heeft die niet helemaal dicht zijn (het litteken van 6 weken geleden 'lekt'nog wat op drie plaatsen, het nieuwe wordt door de hechtingen goed dichtgehouden) is het natuurlijk absoluut niet verantwoord haar zo te laten liggen. Dus haar eruit gevist en, zo goed en kwaad als dat ging, schoongemaakt en mee naar de slaapkamer genomen. Maar nee hoor, Madame moest en zou terug naar de douche. Tot drie uur ben ik in strijd geweest met haar, ik aan de ene kant van de kattenbak en zij aan de andere kant proberen erin te komen. Ik wilde haar ook niet helemaal de toegang ontzeggen want tussendoor hurkte ze netjes en ging weer zitten persen, maar er kwam niets en dan ging ze er maar weer liggen......  Wat nu ? Het had geen zin de deur naar de douche dicht te doen want dan zou ze gewoon naar één van de andere bakken gaan. Alle bakken achter slot en grendel zetten kon niet want er zijn nog 4 katten die ze gebruiken. Arwen zonder kattenbak opsluiten wilde ik niet omdat ik haar in de gaten wilde houden van wege de medicijnen. Het enige wat we konden doen was Arwen bij ons in de slaapkamer opsluiten zonder kattenbakje binnen haar bereik en de andere katten buiten de slaapkamer sluiten. Maar dát is wat, hier in huis. Nog nóóit is dat hier voorgekomen ! Stapper slaapt altijd in Dede's armen, Midas tussen ons in, Noisa op m'n voeteneinde......... En nu werden ze buitengesloten !!!!!! Het volgende uur stond Arwen ín de slaapkamer te blèren en de anderen buiten de slaapkamer herrie te maken...... Maar uiteindelijk werden ze het moe en keerde de rust weer.....

Arwen heeft keurig nog twee keer gegeten en gedronken als ik het haar aanbood vannacht, maar de kattenbak bleef etenswaar en ze wilde er niets op doen. Vanmorgen heeft ze weer haar pilletje gehad en was ze wat rustiger, ze eet en drinkt, is voor mij wat minder schuw en ligt heerlijk in de zon op het balkon. Uiteindelijk probeerde ik haar om 13.00 nog een keer met de bak, en ja hoor,  gelukkig had ze nu wel ontlasting, anders zou ik de dierenarts hebben gebeld om een sterker laxeermideel. Er zat ook geen bloed bij, dus (nog ?) geen inwendige bloedingen. He, he, wat een opluchting (voor haar ook, denk ik).
Verder heeft ze de hele dag lekker in het zonnetje op het balkon gelegen. Ze is rustiger, minder schuw, eet goed en drinkt goed. Ook ziet haar huid er niet meer zo spierwit uit. We gaan de goede kant op.

We hebben de indruk dat het vreemde gedrag ( grit eten, in de kattenbak willen slapen, overdreven angstig, de weg niet weten in huis en, vorige keer, onzindelijkheid) wordt veroorzaakt door die Temgesic injecties. Het is tenslotte een opiaat..... Als het nu maar goed blijft gaan met de Rimadyl pilletjes.

De uitslagen van de bloedgroepen waren vanmiddag nog niet binnen bij de dierenarts. Maar goed dat het geen noodgeval was........ We gaan voortaan iedere keer als er voor het eerst bij een kat bloed wordt afgenomen de bloedgroep laten bepalen.
 

 
Arwen met haar lappenpop: dierenarts
27-7-2002
 
 
Vannacht heeft Arwen weer gespookt. Maar nu heel anders. Ze leek niet te weten waar ze was en wie wij waren...... We beginnen te vrezen voor zuurstofgebrek. Dit kan dus niet meer van het opiaat zijn. De laatste heeft ze tenslotte al 40 uur geleden gehad en inmiddels al meer dan 24 uur niet. En dit wordt erger. Het kattenbak-eten e.d. wat ze vorige keer bij het opiaat ook had lijkt nu over. Maar het niet meer weten, de weg in huis kwijt zijn e.d. wordt dus erger. Wat onze opvatting over zuurstofgebrek lijkt te ondersteunen is het feit dat ze 'verslaafd' lijkt aan frisse buitenlucht. Overdag ligt ze de hele dag op het balkon, s'nachts met haar neus aan de spleet van het open raam en als de ramen en deuren dicht zijn ligt ze bij het luchtrooster....... alsof ze letterlijk snakt naar lucht...... Dat deed ze vroeger nooit. Een ander probleem is dat het lijkt of ze ongelooflijke jeuk heeft. Of waarschijnlijk geen jeuk maar een hele 'branderige' huid. Ze wil overal koud liggen, op beton of tegeltjes of desnoods op het aanrecht. Dat had ze vorige keer ook. Maar nu ligt ze zichzelf de hele dag door ook nog kletsnat te likken. Als vocht verdampt geeft dat afkoeling, dus zo houdt ze ook de rest van haar lijf koel. Daarnaast zit ze als een gek aan haar tenen te kluiven. Nu kon ze dat altijd al zo dat je de rilligen er van kreeg,  maar nu houd ze er bijna niet meer mee op.....
Tot een uur of drie vannacht bleef ze naar de gang lopen, om dan midden in de gang vertwijfeld te gaan staan blèren tot ik naar haar toe ging. Dan liep ze blij een rondje met me door het huis. Een kwartier later begon het dan opnieuw. Tegen drieën ging ze weer met haar neus aan het raam hangen. We hebben toen zeker wel een uur kunnen slapen ! Daarna werden we om de tien minuten wakker omdat ze zo ongelooflijk aan haar tenen zat te bijten. Het maakte zo'n herrie dat je er niet doorheen kon slapen.  Nog geprobeerd haar een poezensokje aan te trekken, maar dat had ze er toch tien keer zo snel af als wij het eraan kregen. Toen was ze al zó verdwaasd en in zichzelf gekeerd dat ik heb liggen wachten tot ik de dierenarts (waarvan ik wist dat die weekend-dienst heeft) met goed fatsoen kon bellen. Ik was erg bang dat ze nu misschien toch het bloed van Bras al moest hebben vóór dat we wisten of het geschikt was. Immers de rode bloedlichaampjes die ze afbreekt zorgen o.a. voor het transport van zuurstof door het hele lichaam......

Ik dacht trouwens even een hele logische redenering te hebben gevonden dat Arwen en Bras wel dezelfde bloedgroep moesten hebben! Immers als een kitten doodgaat als het bij zijn moeder drinkt als ze een verschillende bloedgroep hebben, omdat hij dan antistoffen tegen zijn eigen bloedgroep binnenkrijgt, móet Arwen dezelfde bloedgroep hebben als Noisa. Maar Bras moet dan ook dezelfde bloedgroep hebben als Noisa, en dús ook als Arwen. Broer en zus kunnen wel verschillende bloedgroepen hebben, maar alleen als ze met de fles zijn grootgebracht. Ze hebben allebei gewoon bij Noisa gedronken, en ze leven nog, dus moeten ze dezelfde bloedgroep hebben. Dacht ik.

Toen ik de dierenarts om negen uur eindelijk durfde te bellen, één en ander overlegd. Dat van die bloedgroepen is niet helemaal zo simpel (jammer genoeg) omdat er groot verschil bestaat tussen de antistoffen die de A groep maakt tegen b en andersom. Het voorbeeld in het artikel ging over een A moeder met een b kitten. Andersom zou het mogelijk wel kunnen blijven leven......... Mede daarom leek het de DA toch beter nog geen transfusie te doen. Wel zijn we nu met de Prednison begonnen. Dat wilden we toch al zo gauw mogelijk, maar omdat Arwen ook de pijnstiller nu al in pilletjes heeft wordt het allemaal wel een flinke belasting voor haar maag.... Het voordeel is dat Prednison ook tegen allergische reacties en jeuk helpt zodat we beide problemen nu met 1 middel kunnen bestrijden. Alleen moeten we nu nóg allerter zijn op bloedingen. Maar ze is tot nu toe niet verder achteruit gegaan. En dat vinden we momenteel al heel wat.
 

28-7-2002
 
 
We hebben hier een stuk rustiger nacht/dag achter de rug dan gister. De prednison schijnt goed aan te slaan. Arwen is een stuk rustiger, veel minder bang, kijkt weer normaal uit haar oogjes, weet de weg in huis weer en heeft een groot deel van de nacht lekker opgerold op een stoel in de kamer liggen slapen. Het lijkt er ook op dat ze aanmerkeleijk minder jeuk of branderig gevoel heeft. Ze zit zich niet meer zo dwangmatig te likken en ze bijt nog wel veel aan haar nagels maar veel minder verwoed.....
We hebben haar midden in de nacht nog een keer eten gegeven. Maar ze begint ook weer zelf op zoek naar eten te gaan of erom te vragen. Ze eet goed, ze drinkt goed, alles is weer bijna normaal. Ze heeft alleen de antibiotica prik nog 1x daags. Dat is wel een klus omdat ze zeer op haar hoede is, maar deze doet haar gelukkig niet zo'n zeer....... En dan 's ochtends en 's avonds de pijnstiller en de prednison. Ze vindt twee pillen achter elkaar wel wat veel, maar het lukt wel.

De enige grote angst die we nog hebben is dat ze dus een (maag-)bloeding van de medicijnen zou kunnen krijgen. Maar laat het haar nu weer eens een keertje meezitten. Dat heeft ze wel verdient na dit alles...... Niet waar ?
 

 
Arwen, lekker in de zon op het balkon. Op haar blote buik het mooi uitziend litteken
29-7-2002
 
 
De bloedgroepen van Arwen en Bras zijn bekend. Ze hebben beiden A. Dat was ook het meest waarschijnlijk, maar het is goed om het zeker te weten. We hebben wel besloten om Arwen geen transfusie te geven zolang alles goed gaat. Het gaat op dit moment de goede kant op allemaal en om haar dan de stress weer aan te doen van het weer naar de dierenarts gaan, een naald in haar hals en waarschijnlijk een roesje........ Het zou zielig zijn dat Bras dan voor niets bloed heeft gegeven, maar het is een veilig gevoel het nog even achter de hand te hebben. En het is ook nonsens om Arwen nu weer te kwellen als het misschien niet nodig is, het alleen maar te geven ómdat Bras het heeft afgestaan.
Arwen gaat best lekker nu. Ze is nog niet de oude maar alle katten zijn hangerig met dit weer (wij trouwens ook). Ze is wel weer veel helderder. Ik ben vanochtend begonnen om de pijnstiller af te bouwen. Het is nu bijna een week na de operatie. Vanacht krijgt ze nog de volle dosis, want ik wil haar wel goed kunnen observeren als ze minder krijgt. Ik wil niet dat ze pijn heeft.
1-8-2002
 
 
Helemaal zijn we er nog niet met Arwen. Dinsdag wilde ze steeds minder 'gewoon' eten. De Nutriplus wil ze dan gelukkig wel, dus geen reden voor direct alarm. Maar in de loop van de nacht van dinsdag op woensdag wilde ze ook al niet meer drinken. Woensdag ochtend heeft ze geprobeerd te spugen, maar er kwam niets. Rond 12 uur kwamen er ineens drie haarballen, zo dik als een duim en ieder zo'n 8 cm lang !  Je snapt niet waar zo'n kleine slanke poes van net 3 kilo zulke haarballen laat ! Wat zal die een last van haar maag gehad hebben. We gingen er van uit dat ze nu wel weer zou gaan eten en drinken. Maar nee hoor. Rond 5 uur spuugde ze weer flink op een lege/Nutriplus maag. Godzijdank geen bloed, maar toch niet goed voor d'r. Ook de uren daarna wilde ze niets eten en drinken en werd ze steeds slapper. 

Om 8 uur toch nog maar even contact met de dierenarts gezocht. Hij had nog spreekuur en daarna nog een euthanasie, maar om 21.15 mochten we nog wel even met haar komen. Dus is ze gisteravond nog even nagekeken. Op zich kan het 'niet eten en drinken' veroorzaakt worden door last van haar maag van de haarballen. Maar dat ze er zo slap en hangerig van was vertrouwde hij toch niet helemaal. Hij vond dat haar tandvlees er wel iets beter van kleur uitzag, maar nog steeds wel wat aan de te lichte kant. We hebben toen besloten haar voor de zekerheid de bloedtransfusie van Bras maar te geven.  Is ze slap van iets wat met de bloedarmoede te maken heeft, dan kan het bloed haar veel goed doen. Kwam het niet lekker voelen van de maag, dan heeft ze in elk geval toch geen nadeel van de transfusie. En als het haar maag is en ze krijgt een maagbloeding dan heeft ze in elk geval 'nog iets over' als ze bloed mocht verliezen. En zo heeft ze dan gister de transfusie gehad. Eerst werd er met een naald een wat flexibeler plastic buisje in de ader in haar poot gebracht. Dat ging gelukkig zonder al te veel pijn en dus gelukkig ook zonder verdoving. Toen zijn we in de operatiekamer gaan zitten bij het apparaat waarmee hij haar een roesje zou kunnen geven als ze onrustig zou worden. Maar ik had haar op m'n arm genomen, met de pootjes over m'n schouder en haar kopje tegen m'n wang, en wonder boven wonder bleef ze, onder de indruk van alle dingen en luchtjes, rustig zo zitten. De dokter maakte het bloed, dat inmiddels op kamertemperatuur gekomen was, klaar in een transfusiezak zoals ook voor mensen wordt gebruikt. Toen werd de zak opgehangen en liet hij de lucht uit de slang lopen en sloot hem op het flexibele naaldje aan. En daar ging het: druppeltje voor druppeltje. 
 

Zo heeft Arwen van half tien tot half elf heel rustig op m'n arm en schouder gehangen en vond ze het allemaal wel best. Ik vond het twee keer even eng. De eerste keer toen ze begon te dommelen. Ineens zakte haar kopje opzij en ik schrok me lam. Toch de verkeerde bloedgroep ? Maar toen ik haar even aanraakte tilde ze verbaasd d'r koppie op: Mag ik nu niet eens even rustig een uiltje knappen tijdens dit langdradige gedoe ?

De tweede keer was bijna op het eind. Ze begon toen ineens een beetje te 'stuiptrekken' als een kat die ligt te dromen. Maar dat was maar even en er was verder niets met haar aan de hand. Het blijft toch altijd een beetje eng. Maar toen was al het bloed doorgelopen en was ze helemaal goed en bij de tijd. D'r slijmvliezen zagen direct een stuk donkerder rose en toen ik haar thuis wat Nutriplus gaf kwam er een bijna rood tongetje uit d'r mond !!!!!!! Dat had ik in lange tijd niet gezien.

Ze is de nacht goed doorgekomen. Ze is inderdaad een stuk sterker. Ze is al verscheidene malen zelf naar de gang gelopen om kippenbouillon te drinken. Dat deed ze de laatste dagen niet. Maar behalve Nutriplus wil ze nog niets eten. Hopen maar dat dat nu ook weer snel komt. Ze heeft nu ook Prednisolon in plaats van Modersan (ook prednison achtig), en dat zou de eetlust op moeten wekken. We wachten maar af.....
 

 
Arwen eet de Nutriplus uit de tube
2-8-2002
 
 
Gister hebben we de uitslag van het tumorweefsel gehad. Het was goedaardig!!!!!!! We hebben nu wel een een gevoel van: hadden we die tweede operatie maar niet gedaan...... Maar ja, het was zó groot dat ze er waarschijnlijk toch last van gekregen had.
In elk geval hebben we dus iets minder kans dat ze het nu weer terug krijgt. Alhoewel de dierenarts zei dat de eerste (die we niet hadden laten opsturen) er wel slechter uitzag. Als ze er nu doorheen komt heeft ze in elk geval een goede kans om oud te worden ! Maar we zijn er nu nog niet. Na de transfusie is ze wel goed gaan drinken. Maar ze at nog steeds niet. Wat was ik blij toen ik haar gistermidddag een likje slagroom, en wat later een beetje AD kon laten eten. Eindelijk weer op de goede weg........! 

Maar wat een domper was het toen gisteravond weer, toen ze niet meer wilde eten en weer zó misselijk was dat ze begon te spugen en later zelfs geen water meer kon binnenhouden. Gelukkig geen bloed......  Maar toch, wat nu ? Toen ze vorige keer bleef spugen hebben we Primperid gespoten en dat hielp toen. Daarvan had ik nog twee spuiten liggen. Daar dus gelijk gisteravond om 01.00 uur maar mee begonnen. Vanmorgen met dierenarts overlegd en straks de rest van de spuiten maar weer ophalen. Dan moet ze toch weer een paar dagen aan de injecties !!!!!!!! Maar gelukkig zijn deze onderhuids en niet in de spier. 
Deze doen niet zo'n pijn..... 

Het is een feit dat ze hun werk wel goed lijken te doen. Ze heeft de hele nacht niet meet gespuugd en had vanmorgen, een uur na de tweede injectie, al weer zo'n interesse dat ze om m'n benen liep te draaien toen ik eten voor ze aan het maken was. Alleen toen ze er aan rook hoefde ze het niet. Terwijl het een vers blikje AD was en dat was de laatste tijd toch haar lievelings eten......
 

3-8-2002
 
 
Er zit vandaag nog weinig schot in. Wel een klein beetje. Toen ze na 24 uur Primperid tegen de misselijkheid wel interesse in eten kreeg, maar er nog steeds geen hap van nam, zijn we maar weer met dwangvoeding begonnen. Eerst een heel klein beetje en toen dat er goed in bleef een paar keer wat meer.  Ik geef haar steeds eerst de kans zelf wat te eten. Zo niet dan gaat de AD met een spuitje in haar bekkie. Gek genoeg lijkt ze het niet zo erg te vinden en wel lekker.... WAAROM EET ZE DAN NIET UIT ZICHZELF ?????? 

Vanmorgen om 6 uur koos ze eieren voor haar geld en at een heel klein beetje zelf. In de loop van de dag nog twee keer, maar steeds minder, en de laatste keer weer niet. !!!!! We hopen zó dat we haar genoeg aan het eten krijgen voor maandag. Maandag is het 'feestje' voor Marian (m'n zusje). Toe ze 25 jaar aan de zaak was hebben we haar als kadootje een dagje Antwerpen aangeboden. Met dierentuin en uit eten etc.... Dat moest in haar vakantie en er zijn al allemaal dingen voor besproken en gereserveerd. Onze buurvrouw Ien zou voor de katten zorgen. Als Arwen eet durf ik haar wel een dagje aan de buurvrouw toe te vertrouwen, maar als ze nog steeds niet voldoende eet ga ik niet mee of ga ik op-en-neer pendelen of zoiets. 
 

Enfin, zo zit je te schrijven dat ze niet eet, staat ze in de gang uit een bakje te eten !!!!! Zouden we er zijn ?  Of is het een incident..... ? Ik durf al nergens meer op te hopen met dit meisje.............
4-8-2002
 
 
Zag het gisteren nog even rooskleurig uit, na een half tabletje valium heeft ze staan eten als een gek (ze begon toen net terwijl ik het vorige bulletin schreef).
Het is nu weer echt slecht...... Door de valium is ze de halve nacht zo diep in slaap geweest dat ze bijna buitenwesten leek, maar dat was natuurlijk te verwachten. Maar toen ze daarvan weer een beetje bijkwam was ze niet zo best. Wat ons het meeste zorgen baarde was dat ze alsmaar met haar koppie boven de drinkbak bleef zitten zonder te drinken. Dat is altijd een slecht teken. Ook wilde ze ook de hele ochtend zelfs geen likje Nutriplus of ander voer. Ze zakte steeds verder weg....... De dierenarts geprobeerd, zelfs op z'n privé-nummer, maar die was niet thuis. Dus Maria van de Poezenbel maar even gebeld. Met Maria de situatie besproken. We hebben het er over gehad dat het misschien tijd wordt om niet meer aan dit beestje te sleutelen en haar rustig in te laten slapen. En misschien is het ook wel bijna zo ver.... Ik wil er in elk geval eerst ook nog even met de dierenarts erover spreken. Ik wil haar ook niet blijven kwellen. Maar over de toestand met de bloedarmoede was hij eigenlijk best wel tevreden. De kans dat er van binnen ergens kwaadaardige tumoren zitten is nu niet zo groot..... .. Twee weken geleden waren d'r nieren nog OK. Het litteken is op een heel lelijk stuk van zo'n 3 cm na helemaal genezen........ Aan dat stuk kan ze nog best wat pijn hebben maar voor de rest is de operatie alweer twee weken geleden. Ik heb niet de indruk dat ze nu daarvan nog 'sterft' van de pijn....... Kijk, als het beestje moet sterven, kunnen we niet anders dan ons daar bij neerleggen. Maar waaraan sterft ze dan eigenlijk ? Misschien wel alleen maar omdat ze al die medicijnen zat is of niet verdraagt.........?!?

We zouden eigenlijk het liefst met alle medicijnen stoppen en kijken wat er dan gebeurt. Maar dan moet ze wel ondertussen nog even in leven blijven. In elk geval snak ik ernaar eens een tijdje geen nare dingen meer bij haar te moeten doen. 

Ongeveer een uur nadat ik met Maria heb gesproken is Arwen naar de drinkbak gelopen, heeft wat 'kippenwater' (bouillon vindt ik altijd zo'n overdreven woord als je alleen kipfilet in het water hebt gekookt) gedronken en gelijk weer doorgelopen naar het balkon om op een stoel te gaan liggen slapen !!! Een uur later weer !!!!! Je denkt wel eens dat ze begrijpen wat er besproken is. Dat ze nog niet dood wil...... Maar is dat niet meer mijn eigen wens......... Eten wil ze in elk geval nog steeds niet........en ik dring haar nu niets meer op...... maar met de enorme lading die ze gister heeft weggewerkt is dat misschien nu nog niet zo hoognodig.........

Moet ik nu hoop blijven houden of moeten we de knoop doorhakken ? Ik weet het echt niet meer..... Eerst maar eens horen wat de DA ervan vindt......... 

Het dagje Antwerpen is in elk geval van de baan. Of het nu goed of slecht met Arwen is, ik ga in elk geval morgen niet weg. Dede zou dan oorspronkelijk wel gaan met Marian en mijn moeder. Maar omdat er een kans in zit dat Arwen misschien in moet slapen, wil Dede nu ook liever niet weg. Marian kon dan nog samen met mijn beide ouders gaan, maar onder deze omstandigheden hebben ze er ook niet veel plezier in. Dus het hele tochtje is nu afgeblazen.  En de kosten van alles annuleren zijn niet meer dan zo'n 12 euro, dus dat valt nog mee........ Maar al zou het een vermogen zijn, Arwen gaat nu toch voor.....
 

5-8-2002
 
 
Arwen is de nacht redelijk goed doorgekomen. Ze gaat regelmatig drinken. Dat is tenminste heel wat...... We hebben voor vanavond een afspraak bij de dokter. Waarschijnlijk wordt het een infuus. Geef haar nu om de zes uur een klein beetje eten om haar maag en darmen bezig te houden. Geef het haar net als een pilletje..... Ze zit dan los naast me op de bank, ik pak haar hoofdje, zeg: "open", en doe haar bekje een beetje open en doe er wat voer in. Doe het alleen zolang als ze rustig blijft. Zodra ze begint te protesteren stop ik. Ik wil haar niet meer kwellen. Het stukje litteken dat nog niet dicht is zag er net vies uit. Kan ze daar dan toch misschien ziek van zijn....? Kan de dokter mooi vanavond ook even naar kijken.... Daarvoor moet ze toch eigenlijk die antibiotica nog even houden, waarschijnlijk.
 
Arwen ligt vaak languit op het balkon
6-8-2002
 
 
Gisteravond met Arwen naar de dierenarts. Die was redelijk optimistisch en zag zeker nog geen reden om haar te laten gaan. Het bekje is aardig roze. En haar hartje klinkt beter dan vorige week. Dat wijst erop dat het bloed zich keurig aan het herstellen is. Alleen, waarom zij dan niet ? Het enige wat niet zo goed is, is de wond (het stukje van zo'n 3 cm litteken dat niet goed dicht is gegaan). Die is nu erg lelijk, ontstoken en aan de randjes aan het afsterven.... De DA ziet er momenteel het meeste heil in om de behandeling daar op te richten. In de hoop dat ze zich beter zal voelen als het met de wond beter gaat. Maar ondertussen moeten we wel verder zien te komen..... Hij heeft haar een glucose/natrium infuus gegeven. Ze krijgt een andere anti-biotica en een zalf voor de wond. Hij raadde aan haar gisteravond maar geen eten in te geven na het infuus, om misselijkheid te voorkomen.
MAAR.....de dame had om 18.00 uur wel wat eten binnen gekregen en begon dus om 23.30 hevig te spugen. We schrokken ons rot omdat het erg rood was en er als vers bloed uitzag....... Maar even later bij het opruimen bleek het toch gewoon eten te zijn. Het 18.00 uur eten was uit een blikje met erg rood voer......... Ze was na het spugen ook erg benauwd. Waarschijnlijk drukte al dat vocht tegen haar longen of zo.

Ik ben met Arwen in de logeerkamer gaan slapen om in de gaten te kunnen houden of ze zou blijven spugen. Ik ben toch bang dat als ik in bed lig en zij in een andere kamer zit, ik er misschien doorheen zou slapen......  Tot een uur of drie heeft ze lekker in m'n armen liggen slapen. Toen ging ze op de grond liggen. Omdat ze ook niet meer gespuugd had zijn we toen maar weer naar de gewone slaapkamer gegaan. Maar tegen half vier ging ze water drinken en ja hoor, dat kwam er weer uit. 

Wij toch maar weer naar de logeerkamer, want daar kan ze niet eten en niet drinken, en die maag moest blijkbaar toch nog wat rust hebben. Om half zeven stond ze voor de deur naar de gang te mauwen. Ze was niet benauwd meer. Dus maar weer geprobeerd. Ze ging weer water drinken. Dus ik een uur opgezeten of het er nu in zou blijven...... en gelukkig is dat wel goed gegaan. Nu durfde ik eindelijk te gaan slapen. We hebben haar verder om 08.15 en 9.45 en 13.15 nog zien drinken en niet meer zien spugen. Dus heb ik haar om 14.15 haar Prednison en nieuwe antibiotica-pilletje durven geven. Die zijn er ook in gebleven...... Daarna nog even de wond verzorgd. Nu laten we haar met rust tot de procedure'  vanavond. Voorlopig drinkt ze nog veel kleine beetjes. Maar in eten heeft ze geen enkele interesse. Laat die maag eerst maar weer even rustig worden. Maar opschieten doet het niet......... Nou ja, dat hooeft ook niet als het dan maar de goede kant opgaat.......
 

7-8-2002
 
 
Hoewel ik feitelijk eigenlijk helemaal geen verandering kan melden (Arwen eet nog steeds geen hap en drinkt wel, maar niet genoeg) zijn we toch iets optimistischer. Sinds ze de nieuwe antibiotica krijgt, lijkt ze wat helderder uit haar oogjes te kijken..... Net of de 'laat-mij-hier-maar-eenzaam-achter-om-te-sterven' blik eruit is verdwenen. We hebben een lekkere rustige nacht gehad. Laatste voeding was om twaalf uur. Eerste vanmorgen om 6 uur. Dus heb ik ook even lekker door kunnen slapen. Ze neemt goed haar pilletjes in en die blijven er ook in.....
Gister heb ik haar nog een aantal keren wat gevoerd, maar vandaag wilde ze niet erg meer. En ik dwing haar nergens meer toe dus dan maar even niet......... De wondzalf is nog even een probleem, (je moet het eigenlijk met handschoenen aan opbrengen (!) maar dan raakt ze in paniek, dus ik doe het met m'n blote handen. Wat ik haar op haar zere buik smeer moet ik toch op m'n handen kunnen verdragen, niet waar.....?) hij lijkt goed te helpen, maar hij brandt erg. Dat vindt ze dan ook niet prettig..... Ik denk dus dat we daar mee ophouden. Dan moet de antibiotica het maar alleen van binnenuit doen. Misschien nog één keer want de zwarte randen zijn nu bijna van de wond af en het lijkt mij dat het beter geneest als het dode materiaal eraf is.....

Toch heb ik sterk de indruk dat ze het niet helemaal meer opgeeft..... Als we haar in leven kunnen houden tot de wond genezen is, heb je best kans dat ze nog helemaal opknapt. Vanavond gaan we haar nog een infuus laten geven. Dan kan ze er weer een paar dagen mee vooruit. Moeten wel even zorgen dat hij wat minder of wat anders geeft, zodat ze niet weer gaat spugen.
 

8-8-2002
 
 
De dokter heeft Arwen gisteravond weer een Glucose/natrium infuus gegeven. Wel wat minder, om te zorgen dat ze er niet van zou gaan spugen. Ook vond hij het een goed idee (van Marg en Maria) haar een injectie met Tolfedine (pijnstiller) te geven om te kijken hoeveel van haar apathie nu door pijn wordt veroorzaakt. We hadden dat zelf ook al een paar keer gedaan maar met een andere pijnstiller, Rimadyl, en daar had ze niet op gereageerd........
Ze heeft een rustige nacht gehad en ziet er weer een tikje beter uit. Volgens ons doet de Tolfedine haar wel wat goed alhoewel het ook kan komen doordat de wond er weer wat beter uitziet. We blijven voor de zekerheid met Tolfedine doorgaan. Eerst probeer ik pilletjes, maar als die niet genoeg doen ga ik haar misschien weer Tolfedine spuiten. Het is niet zo'n nare prik en werkt 24 tot 36 uur, dus hoeft niet zo vaak. Toeval of niet.... ze heeft vanochtend zelf een heel klein likje Nutriplus genomen.....!!!! Alleen blijkt ze nu weer last van haar keeltje te hebben. De dierenarts vermoedt iets van een keelontsteking, alhoewel hij dat ook maar moeilijk kan verklaren met de antibiotica en Prednison die ze slikt. Hopelijk heeft ze er dankzij de pijnstillers niet meer weet van dan wat lastig slikken. We hebben haar vanmiddag om twee uur wat eten gevoerd dat ging redelijk. Nu laten we haar voorlopig tot vanavond helemaal met rust.

We hebben voor morgenavond voor de zekerheid een afspraak gemaakt voor nog een klein infuus. Als het niet nodig is mogen we afbellen, maar als we twijfelen kan het haar net weer het weekend door helpen.

De DA heeft nogmaals alles gechecked, maar alles lijkt verder goed. Bloed, ontlasting, longen, hart, nieren, alles ziet er goed uit en lijkt te werken zoals het moet. De wond ziet er ook watbeter uit. Hij heeft het laatste stukje dood weefsel weggehaald en de randen zijn nu weer mooi rozerood.  Hij vond haar er helemaal  weer wat beter uitzien. (Net als wij). Nu alleen het eten nog......?!?!
 

9-8-2002
 
 
Onze dierenarts is vanmorgen met vakantie vertrokken !!!!!!!  We zullen het nu met de twee partners moeten doen...... 
We zijn een klein stapje in de goede richting. Arwen likt weer zelf Nutrical. Na een klein likje gisterochtend lust ze er steeds meer van. Ze ziet er nu ook gelijk een stuk beter uit en is weer wat allerter. Soms staat ze nu zelfs alweer op om je een kopje te geven als je haar komt aaien. En ze maakt nu ook heel af en toe een ommetje door het huis. Ze vindt de logeerkamer een fijn en veilig plekje en geeft zo af en toe zelf aan dat ze er naar toe wil. We lijken weer een beetje de goede kant op te gaan. Alleen eet ze nog steeds niet uit zichzelf. Ze krijgt nu om 06.00 uur en 18.00 uur een flinke portie Nutrical en om 12.00 en 24.00 ongeveer 8 ml AD. Als we meer geven wordt ze wat amechtig. Dat is haar duidelijk nog teveel. Voor een katje dat ongeveer 175 ml AD per dag zou moeten eten dus nog lang niet genoeg. Maar ze heeft in tijden niet gegeten en haar maagje is vast inmiddels niet zoveel eten meer gewend en ze knapt hiermee wat op. Dus...... Voorlopig zijn we voorzichtig positief.
 
Arwen likt met haar tongetje aan de tube Nutriplus.......en likt daarna haar lippen af !
10-8-2002
 
 
Het blijft heel voorzichtig de goede kant op gaan. Ze reageert nu al goed op 10 ml AD per keer. Eet weer volop Nutriplus. Bij wijze van hoge uitzondering soms zelfs van een bordje (ze wilde tot nu toe gewoon helemaal niets van een bordje eten. Zelfs geen Nutrical. Laat staan voer.). Vanacht heb ik een keer kattensnoepjes geprobeerd en daar heeft ze er heel voorzichtig 2 1/2 van opgegeten toen ik niet keek. Dat is daarmee het eerste dat ze op een bepaald moment helemaal uit zichzelf heeft opgegeten. Voor de rest eet ze nog alleen als wij het haar aanbieden (Nutriplus) of in haar bekje stoppen (eten zoals AD). De wond is nog steeds goed ontstoken, daar krijgt ze nog steeds antibiotica voor. Maar hij is nog maar ongeveer half zo groot als hij was. Maar ze doet het heel lekker.  Als je haar zo ziet is het niet meer direct zo'n zieke kat. Als ze rondloopt zie je wel hoe mager ze is. En als ze op haar zij ligt zie je al de littekens en wond. Als je wat langer naar haar kijkt zie je dat ze nog wat stilletjes is. Maar wat wil je na alles wat ze achter de rug heeft  Ze kijkt weer zo lekker helder uit haar ogen.
We zijn hier al erg blij mee. Als ze nou nog zelf zou gaan eten............ Vanmiddag weer de halve supermarkt aan allerlei verschillende merken kleine blikjes etc. gekocht. Als er nou maar iets bij is waar ze van wil eten.....
11-8-2002
 
 
Er is niet zoveel nieuws te melden.We hebben rustige nachten. We voeren haar voor het laatst om 24.00 uur, en dan in de ochtend om 06.00 uur weer. Tussendoor ligt ze lekker rustig bij me in de logeerkamer.


De wond geneest steeds verder, maar is nog niet dicht. Ze eet ook nog steeds niet. Alleen de Nutriplus gaat er heel goed in en het eten voeren gaat ook zonder al te veel problemen. De verzorging van de wond vindt ze heel vervelend. Toch zal dat nog even moeten. Maar het einde is nu in zicht (het begin van het eten ook ?). We zijn best wel hoopvol. Ze ziet er naar omstandigheden goed uit.

We hadden net vrienden op visite en die vonden het ook best meevallen. Ze hadden zich haar erger voorgesteld. De lieverds brachten weer een paar nieuwe smaken poezeneten voor Arwen mee, die bij hun katten wonderen doet, dus die zullen we zeker nu ook gaan proberen. Verder heeft een andere vriendin Nutridrops opgestuurd. Ook weer iets om de eetlust op te wekken. En weer een andere lieve vriendin blijft ons voordurend van Nutriplus voorzien. Zodat er steeds genoeg voor Arwen beschikbaar is.
 

12-8-2002
 
 
Vandaag weer niet zoveel nieuws over Arwen. Vanochtend wilde ze de Nutriplus niet maar ik had alleen nog maar de 'gel' versie en madame blieft momenteel alleen maar de 'cat' versie. Onze dierenarts was er doorheen. Maar we moesten vanmiddag toch in Voorburg zijn en daar was een dierenarts die nog een tube had. Morgen heeft onze eigen dierenarts weer een partij binnen. We hebben Arwen wel weer een infuus laten geven. Want als ze zelfs geen Nutriplus binnen krijgt krijgt ze wel heel weinig..... We willen proberen of we het hiermee nu uit kunnen zingen tot vrijdag. Maar of dat zal lukken............ We gaan wel even een andere pijnstiller proberen. Tolfedine werkt wel goed, maar is een injectie. Dit (Metacam) zijn druppeltjes. Misschien iets beter voor haar maag dan Tolfedine. Maar als het niet genoeg werkt ga ik weer spuiten, want op zich deed ze het niet zo slecht op die Tolfedine.
13-8-2002
 
 
We vinden Arwen vandaag wat minder. Het lijkt net of de infuus gistermiddag niet zo goed geholpen heeft. Of zou het een soort gewenning zijn? Ze was gisterochtend ook al niet optimaal, vandaar dat we het infuus hadden laten geven. Nu hoest ze ook wel een beetje, dus misschien zit er een koutje dwars. Ze heeft vorige week ook die last van haar keel gehad. Die was ook zo weer over..... Ze drinkt wel, maar niet meer zoveel als eerst. De Nutrical gaat ook steeds moeilijker. We proberen nu bij het voeren ook wat Nutrical in te geven, maar het grootste deel werkt ze er weer uit. Met het eten doet ze dat niet. Dat vindt ze dus blijkbaar toch wel lekker...... We geven nu de Nutriplus 'gel' in een spuitje, in de hoop dat ze de Nutriplus 'cat'  lekker uit de tube blijft eten. Alhoewel dat momenteel ook wat stagneert. Als die wond nu maar eens opschoot. Je zou hem wel heel willen kijken......!!!!!! We blijven dus maar duimen.
14-8-2002
 
 
Echt lekker gaat het allemaal niet. We hebben op dit moment de indruk dat Arwen (ook al) allergisch is voor de wondzalf. We zijn nu gewoon een dag gestopt en de wond ziet er al wat rustiger uit. Er is echter een stuk van het litteken van de laatste operatie open gegaan. Midden op haar buik. Eerst één centimeter maar al snel bijna twee. Verder heeft ze vannacht diahree gehad. Dus moesten we toch vandaag terug naar de dierenarts voor een infuus. Die denkt dat het de combinatie Prednison en Tolfedine is die slecht voor de darmen is. Dus moeten we weer proberen of we kunnen stoppen met deTolfedine..... Zouden we de strijd nu toch nog gaan verliezen..... ? We waren alweer zover op weg.....
.
We voeren Arwen nu rustig aan 4 x per dag. Laten haar verder zoveel mogelijk met rust, maar ja, deze antibiotica mag weer niet samen met het eten. Dus ook daarvoor moeten we haar nog twee keer per dag pakken. Aan de wond doen we maar even niet te veel. Of misschien een beetje Betadine.......
15-8-2002
 
 
Het is niet veel maar Arwen drinkt weer lekker nu. Ze kan wat krachtiger en wat vaker drinken dan gisteren. Het eten gaat tot nu toe ook best lekker. Ze krijgt nu om de 4 uur (dag en nacht) ongeveer 10 ml. En om de keer 1 ml Nutriplus. Het eerste hapje is wel even wennen, maar daarna ligt ze lekker rustig, meestal helemaal los tussen ons in en slikt netjes de 'hapjes' door. Wel knarsetand ze erg. De dierenartsen hebben al een paar keer naar haar gebit en keel en kaken gekeken maar kunnen niets vreemds ontdekken. Maar na iedere hap ligt ze te knarsetanden. Als ze dat onaangenaam vindt, kan dat natuurlijk ook nog een reden zijn dat ze niet eet. Bij het drinken knarsetand ze niet en drinken doet ze wel, dus of er een verband is ? In ieder geval krijgt ze nu zonder enige 'strijd' zo'n 60 ml AD per dag binnen. Bij lange na nog niet de 150 ml die ze volgens het blikje moet hebben, maar in ieder geval al flink meer dan de 2 x 14 ml die we er van de week inkregen. En we willen haar maagje ook niet overstuur maken. Naar ons idee is zo'n heel blikje toch al meer dan Arwen ooit per dag at. Maar ze moet nu toch wel wat aansterken, anders gaat ze alleen maar achteruit.
Wat medicijnen betreft krijgt ze nu alleen nog maar haar Prednison en antibiotica. De wond maken we nu af en toe schoon met Betadine. Tussendoor laten we haar helemaal met rust.
16-8-2002
 
 
Het was gisteravond en vannacht bar slecht met Arwen. Ze was al wat zwak, maar gisteren begon ze steeds meer te wankelen en om te vallen. Zwakte of iets anders ? Gisteravond met Maria gebeld. Die vond dat ze toch meer infuus moest hebben en dat ik dat eigenlijk gewoon zelf moest geven van het weekend. Dat wilde ik zo langzamerhand ook wel. Mits het inderdaad zwakte was en niet iets anders. Maar onze eigen dierenarts is op vakantie en de praktijk draait nu op z'n twee collega's. Met de ene kunnen we het beter vinden dan met de ander, waarmee we van de week al een keer heibel hadden gehad over een infuus. En beiden zijn niet voor zelf thuis infuus geven. Ik besloot vanochtend nog een poging te wagen en me anders tot Maria's dierenarts te wenden. Maar eerst moesten we de nacht door. We besloten haar meer eten te voeren. Als het zwakte was zou ze van dat kleine beetje dat ze at niet aansterken. En als ze normale hoeveelheden niet aankan wat heeft ze dan voor kans om op te knappen? Het kon eigenlijk al  nauwelijks slechter meer worden. Maar wonder boven wonder ging het voeren heel goed. Ze heeft vannacht en vanmorgen zo'n 25 ml per keer binnengekregen. Dus als we om de vier uurblijven voeren, dag en nacht, krijgt ze zo'n 150 ml binnen. Dat is  ongeveer een normale portie voor een poes van Arwens gewicht.
In de loop van de nacht viel ze steeds vaker om en ging ze er steeds beroerder uitzien. Ik was bang dat het niet de zwakte zou zijn, maar misschien iets anders, zoiets als zuurstof gebrek of zoiets. Vanmorgen dus gelijk met de dierenarts gebeld. Kreeg gelukkig de meest geschikte aan de telefoon. Ze vertelde, dat ze een proef hadden uitgevoerd met het infuus waarover heibel was geweest en dat ik gelijk had gehad en niet haar collega. Daarna was ze een stuk toeschietelijker dan eerst.  Na het horen van de symptomen, vertelde ze dat het ook best kon zijn dat Arwens hersens niet goed meer werkten, door de bloedarmoede. Daar zou niets aan te doen zijn. Dat is simpel vast te stellen door de controle van een paar reflexen. We hebben dus een afspraak gemaakt voor kwart voor drie. We besloten zelf al vóór we weggingen dat áls het hersenproblemen waren, we haar vandaag nog zouden laten inslapen. We waren dus best erg bang vanmorgen. 

Maar, zoals dat altijd schijnt te gaan, knapte Arwen in de loop van de ochtend en begin van de middag iets op....  Leek het maar zo? Was het toeval? Was ze iets aangesterkt door goed eten? Of angst voor een spuitje?

Ze was nog erg instabiel maar viel niet meer om. En ze ging uit zichzelf in de slaapkamer zitten toen het ongeveer 'voedertijd' was, terwijl ze die de laatste tijd juist absoluut meed, omdat ze daar het eten en de prikken e.d. kreeg. Ook stonden haar pupillen weer wat beter......

Bij de dierenarts bleek dat ze normale reflexen had en dus geen hersenproblemen. Ze hoefde dus niet direct in te slapen, maar wat dan wel ? Als ze een kans heeft willen we die haar niet ontnemen, maar we kunnen toch ook niet tot in lengte van dagen zo doorgaan....... Er was ruim drie weken geleden voor het laatst bloed afgenomen, daarmee was de bloedarmoede vastgesteld. We hebben nu weer bloed af laten nemen. Dat wordt vandaag opgestuurd. De uitslag daarvan komt maandag- of dinsdagnamiddag binnen. Als het bloed geen enkele verbetering vertoond, zal die er waarschijnlijk ook niet meer komen. We zullen dan ophouden met behandelen en haar vredig in laten slapen. Als het bloed wel verbeterd is, is er hoop dat het weer naar de normale waarden terugkeert. Dan zullen we kijken hoe we nog even verdergaan met behandelen. Maar nu eerst maar zien of ze verder opknapt van het weekend. Dat wordt dus een spannend weekend.....
 

17-8-2002
 
 
De toestand van Arwen was vanochtend nog niets beter. We hebben daarom besloten om alle medicijnen nu te stoppen. Met dit allergische lijfje kan ze nog best allegisch reageren op de prednison of de antibiotica. We maken nu alleen nog twee keer per dag de wonden schoon met betadine, omdat we bang zijn dat die anders ineens veel erger worden. En ze krijgt haar infuus want ze is wat aan de diahree. Er is nu niets meer te verliezen. Ze wordt met deze medicijnen in elk geval niet beter. En het is waarschijnlijk alleen de Prednison, of alleen de antibiotica, maar we hebben geen tijd meer om eerst alleen het ene en daarna alleen het andere te proberen. Het is nu alles of niets. Maar het ziet er allemaal niet goed uit......
Ze ligt nu lekker in de schaduw op het balkon. We aaien haar regelmatig, omdat we haar niet alleen maar willen aanraken als we iets met haar moeten doen. Maar ze wordt het liefst maar een beetje met rust gelaten. Dus proberen we dat. Maar je zou eigenlijk zo graag de hele tijd met haar willen knuffelen!!! Vanmorgen heeft ze tien minuutjes bij me op bed gelegen. Mocht ik haar aaien. Maar ik vindt het naar als ze zelf van het bed af gaat, want dan valt ze om. Dus hebben we overal maar lekkere vachtjes en fleece-lapjes op de grond liggen. Dan ligt ze toch nog een beetje comfortabel. En dan kijken we alleen maar naar haar.......
18-8-2002
 
 
Tja, wat te schrijven. Ze is nog steeds niet best. Toch zijn er wat vage dingen die zeker niet negatief zijn. Ze is niet nog zwakker geworden. We hebben de indruk dat ze ietsje beter loopt, wat minder vaak omvalt. In elk geval loopt ze vaker. Wat zeker positief is is dat we helemaal geen diahree meer hebben aangetroffen. We hebben nog niet gezien dát ze goede ontlasting had, maar het loopt er niet meer uit en we hebben ook niets in de kattenbakken aangetroffen. Niet meer sinds vrijdagavond. Gewone ontlasting valt niet op tussen die van de anderen......Dat is zeker een hele stap in de goede richting...... Tegen de tijden dat we voeren, gaat ze vaak al uit zichzelf in de slaapkamer bij het bed zitten. En het eten dat we in haar bekkie stoppen slikt ze keurig door. Ze had gisteravond wel pijn aan de wonden. Dat konden we zien doordat als ze gaat zitten ze probeert de zere kant niet op de grond te laten komen. We hebben haar toen wel een pijnstiller gegeven. Daar knapte ze een stuk van op maar viel daarna in een hele diepe slaap, zodat we op ons gemak de wonden schoon konden maken.
We zijn nu aan de hand van de oude e-mails, die bij elkaar bijna een dagboek vormen, een overzicht aan het maken van de medicijnen die ze heeft gehad en hoe ze opknapte na de eerste operatie. Ze had toen ook zwaar bloedarmoede en is er toen ook zonder prednison weer overheen gekomen. Ze is erg slecht, maar als het aan ons ligt geven we het nog niet op. Als ze inderdaad niet tegen prednison kan moeten we haar nog de kans geven het nog even zonder te proberen. Zolang ze nog naar de bak gaat, en op haar manier om eten komt, wil ze blijkbaar zelf nog. En wie zijn wij dan om het op te geven..... We willen alleen wel dat het zonder pijn kan allemaal.
19-8-2002
 
 
De afgelopen vierentwintig uur hebben we twee keer gedacht: "God zij dank, ze is er doorheen. Het ergste is nu achter de rug". Dan liep ze heel normaal rustig door de gang en ging keurig naar de kattenbak, alsof ze helemaal niet ziek was.
Maar ook twee keer hebben we gedacht dat ze in onze armen zou overlijden. Onder andere toen gisteravond ineens heel koud werd, haar temperatuur naar 37,1 zakte en ze bijna buitenwesten raakte.

Een uur of wat later was d'r temperatuur weer 38,0 en leek er niets aan de hand te zijn.

We weten het niet meer. Vanmorgen met de dierenarts overlegd. Besloten haar alleen nog die pijnstiller, infuus en antibiotica te geven waarmee ze vorige keer (toen we nog niets van de auto-immune ziekte wisten) beter is geworden. Maar we zijn bang dat we er te laat mee zijn. 

In de loop van de dag worden de slechte perioden groter. Al heeft ze gelukkig nu geen pijn. We wachten het bloedonderzoek af. Ik had gehoopt dat het resultaat eind van de middag binnen zou komen. Maar we hebben nog niets gehoord, dus het zal wel morgenmiddag worden......... Maar een goede uitslag of niet..... Ik betwijfel of het allemaal nog wat uitmaakt. Maar goed, deze laatste poging is pas vanmiddag begonnen, daar kan ik nu nog geen resultaten van verwachten.
 

20-8-2002
 
 
Laat. We hoopten een uitslag binnen te hebben. Maar we hebben net uiteindelijk zelf maar even gebeld, er was nog niets. Volgens de dierenarts komen de resultaten soms nog wel laat binnen, dus misschien komt het nog. En anders komt het waarschijnlijk morgen. 
Arwen doet het helemaal niet zo erg slecht. Ze lijkt geen pijn te hebben. Heeft trek in eten en drinken. Alleen kan ze het zelf niet nemen. Vocht krijgt ze dus via het infuus. Eten stoppen we in haar bekje en dan slikt ze het door. Ze loopt een stuk beter. Ze kijkt helder uit haar oogjes. Ze gaat zelf op de kattenbak (heeft vanmiddag keurige ontlasting gehad) en als dat niet lukt (de rand te hoog of te ver weg) doet ze het keurig op de kranten die we her en der door het huis hebben neergelegd voor haar. 

Alleen heeft ze inmiddels ondertemperatuur. Tussen de 36,5 en de 37. En de wonden zien er ook nog steeds niet veel beter uit.

Maar als de dierenarts nog hoop ziet, kunnen we het misschien nog even aanzien. Want ze is toch wel wat beter dan ze was......
 

21-8-2002
 
 
Het is voorbij. Arwen is niet meer bij ons.
Vanmorgen om kwart voor zes hebben we haar in laten slapen..........

Het ging ineens heel snel. Gister voelden we nieuwe knobbeltjes in haar buik !!!! Ook een aantal onder de oksel, maar die waren waarschijnlijk goedaardig, die voelden aan zoals de laatste die was verwijderd. Maar die in d'r buik moest wel weer slecht nieuws zijn. 

We hadden gisteravond dus al besloten om, als de dierenarts vandaag eindelijk zou bellen met de bloeduitslag, te vragen om Arwen in ieder geval in te laten slapen. Maar bij de voeding van 24.00 uur wilde ze al niet meer eten. Haar temperatuur was gedaald tot 36,7. Ze was echter verder nog rustig, liep nog wel wat rond, ging nog op de bak e.d. Om 04.00 uur wilde ze ook helemaal niet eten en ademde zwaar. Ik kon er niet meer van slapen en hoewel ze niet bij ons op bed wilde liggen, ben ik wel steeds bij haar gaan kijken. Om 5.25 werd ze erg benauwd. We hebben het een paar minuten aangekeken, maar wilden niet dat ze stikte. Dus hebben we de dienstdoende dierenarts gebeld en konden meteen komen. Toen we daar kwamen was Arwen al erg ver heen......... Om 5.45 heeft de dierenarts haar in laten slapen. We hadden zo graag gewild, dat ze, zoals we zoveel mogelijk proberen te regelen als onze poezen sterven, thuis d'r spuitje had kunnen krijgen, vandaag. Maar we konden haar niet laten stikken. 

We gaan haar vandaag of morgen begraven in de tuin van het huis waar haar vader woont. Daar is een plekje voor haar, waar later de anderen ook bij mogen. In elk geval ligt onze MyGuy daar ook al. 

 

 
Het is heel opvallend hoe verschillend de verschillende beestjes hier erop reageren.
Bras loopt vooral verwonderd rond. Met een blik in z'n ogen van 'wat hebben jullie toch allemaal'? Hij snapt er niets van....... 
Midas vindt vooral dat hij nu wel weer wat aandacht mag hebben en loopt de hele dag, al dan niet met propjes, achter me aan. 
Stapper lijkt echt triest. Hij ligt alsmaar opgerold in hoekjes met een trieste uitdrukking in z'n ogen. Hij lijkt echt door te hebben dat Arwen dood is. 
Noisa komt me iedere keer troosten. Als ik verdrietig ben komt ze kopjes geven en als ik huil komt ze tegen me aan staan mauwen. 

Het was de laatste tijd zo zielig. Arwen wilde zo graag dat Noisa haar hielp en troostte. Maar als ze naar Noisa toeging, liep die weg. Arwen is zelfs een keer, toen ze erg zwak was, op op haar kniëen piepend naar Noisa toe gekropen! Maar Noisa liep weg! 
Maar juist gisteravond toen Noisa in een grote kartonnen doos lag wou Arwen er ook weer graag bij. Omdat de doos erg groot was heb ik haar in het andere hoekje gelegd. Na enig blazen van Noisa's kant lag Arwen echter een kwartier later lekker tegen haar moeder aan !!!! En Noisa likte haar. Arwen genoot !! 
En dat precies gisteravond !!! Wisten ze wat er zou gaan gebeuren ? Was dat hun afscheid ? We waren in elk geval geroerd dat ze dat nog mee heeft mogen maken....... 
 

24-8-2002
 
 
Het is nu echt helemaal achter de rug. Arwen is begraven. 
We zijn donderdag naar onze vrienden gereden. Die hebben een huis met een hele grote tuin, midden tussen de weilanden en een vogelreservaat. We kwamen eind van de middag aan en ze hebben ons een stukje tuin 'gegeven' vlak bij waar onze MyGuy ook al begraven ligt. Daar hebben we Arwen begraven. Onze andere poezen mogen er in de toekomst ook bij. Zodat we ze allemaal bij elkaar hebben. 

We hebben de nacht in een hotel in de buurt doorgebracht. We waren te uitgeput om, zoals we anders doen, op dezelfde dag terug te rijden. Buurvrouw Ien heeft voor de katten thuis gezorgd. 

De volgende dag (vrijdag ochtend) zijn we naar het tuincentrum gegaan en hebben we een mooie roze rozenstruik en wat 1-jarige plantjes voor op het grafje gekocht. Ze hebben ze gelijk geplant. Zo hebben we 
nog gezien hoe het er uitzag voor we weggingen. Hardstikke lief, dat ze zoveel moeite voor ons doen. 

Rond twee uur reden we weer richting huis. Gelukkig hebben we praktisch geen regen gehad. Alleen een beetje in de nacht..... 

Doodmoe kwamen we gisteravond thuis. Het was erg rot om bij thuiskomst nu vier katten aan te treffen. Ineens komt het dan weer heel erg op je af.  Ons kleine meisje is er niet meer.......... 
 


 
Arwen met sierlijk wuivende staart
Dit was het afscheid van onze poes Arwen. Eén van de mooiste, fijnste poesjes die we ooit gehad hebben. 
Ze was zó elegant, zó intelligent. 
We zullen haar, haar slimme spelletjes en haar schitterende wuivende staart erg missen........ 
.Arwen's 'statieportret, languit liggend als jong volwassen zelfbewuste poes

 
 
Home
 Back
Top Page
Next 


 
e-mail ons Uw reactie

Laatste wijziging: 27 augustus 2011 
Alle auteursrechten liggen bij: Irene Erkelens en Deirdre Bouman